Appelazijn en wijnazijn

8 manieren om appelazijn of wijnazijn te gebruiken. Ontdek…

Gebruik niet gefilterde, niet gepasteuriseerde, biologische appelazijn met de ‘moeder’. Dan geniet je van meer smaak en voeg je veel gezondheid toe.

  1. Appelazijn als ochtenddrank:
    Azijn wordt altijd aangemengd gebruikt met een grote hoeveelheid water (of andere vloeistof) Nooit puur. Puur kan azijn een branderig gevoel veroorzaken in mond en keel. Extra water drinken is dan de oplossing. 1 eetlepel toegevoegd aan een glas water 250 ml is perfect veilig. En dat mag 1 tot 3 maal per dag. Liefst minstens 20 minuten voor de maaltijd. De zuren moeten hun werk kunnen doen en dat lukt minder als ze te snel met eten vermengd worden. Algemeen genomen kan 2 tot 3 eetlepels per glas van 250 ml perfect als je eraan gewoon bent geraakt.
  2. Wijn- en appelazijn in smoothies en in gerechten:
    Uiteraard kan wijnazijn of appelazijn ook gebruikt worden in smoothies, groenten en fruitsappen. Maar ook heerlijk om gerechten een zure toets te geven.
  3. Azijn als vinaigrette:
    Vinaigrette is dé klassieker onder de dressings voor (groene) salades. De bekendste toepassing van vinaigrette is door gewone, groene sla. Maar deze dressing is echt veelzijdig. Dip bijvoorbeeld eens je artisjokblaadjes in vinaigrette, besprenkel geroosterde groente nadat je ze uit de oven haalt. Voor de Fransman is een salade pas compleet met een vinaigrette. Vaak een mengeling met plantaardige olie of van azijn, mosterd en olijfolie. Maar met rode biet, daslook of met basilicum is ook een aanrader.
  4. Als azijn shot:
    Appelazijn zijn ook ideaal als shots om de ochtend mee te beginnen. Meng de shots aan met water. Je kan rauwe honing of Gula Java kokosbloesemsuiker toevoegen, samen met eventueel fijngemalen kruiden. Je darmen en je energiehuishouding zullen je dankbaar zijn.
  5. Als huidverzorging met appelazijn:
    Voor de huid kan je een mengeling water met appelazijn maken. Bijvoorbeeld de helft water en de helft appelazijn. Ideaal om acne en andere huidirritaties te verhelpen.
  6. Appelazijn kan perfect in het bad:
    Verhit 1 liter appelazijn of ½ liter wijnazijn en voeg toe, net voor je in bad gaat. Je kunt ook het badwater zo heet mogelijk maken als je kunt verdragen en vervolgens niet opgewarmde appelazijn erin gieten. De appel- of wijnazijn zorgt voor ontsmetting, van huid en neus.
  7. Stoombehandeling met azijn:
    Dampen met appelazijn kan perfect. Warm de appelazijn op met water en direct met een handdoek over het hoofd als overkapping, gedurende enkele minuten dampen. Zalig voor het gezicht en een weldaad voor lichaam. Zinvol toepasbaar bij verkoudheden, griepachtige toestanden of wanneer je denkt besmet te zijn met een ongewenste virus of bacterie. Preventief te gebruiken, maar helpt ook bij het genezen van infecties door virussen of bacteriën.
  8. Neusspoeling met zout en appelazijn:
    Zout-appelazijn-water oplossing voor reinigen neusholtes. Succes verzekerd bij ontstoken sinussen, verstopte neus, verkoudheid en griep. 1 theelepel azijn, 1 theelepel gezond zout (bv. fleur de sel of bamboezout mengen met 1 tasje van 250ml water. In de neus spuiten of opsnuiven vanuit de hand. Slijm en nasaal afval worden verwijderd.
Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago