Dadelsuiker vergeleken met kokosbloesemsuiker (gula java) en geraffineerde suikers (riet of biet suiker, wit of bruin)
Suiker is van zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Suiker is geen gif, zoals door veel mensen onterecht wordt gesteld. Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groenten en fruit, bevatten namelijk suiker. En je hersenen werken op pure suiker. Glucose genoemd. Je hersenen kunnen niet zonder suiker. Tenzij je heel weinig suiker of koolhydraten gaat eten en je lichaam de afbraak van veten gaat gebruiken als brandstof. Ketose genoemd. Een goede bron voor ketose zijn MCT’s. Middellange vetzuren (MCT’s) zijn rijkelijk aanwezig in bijvoorbeeld kokosolie.
Geraffineerde suikers zijn medeverantwoordelijk voor kanker, hart en vaat ziekten, alzheimer en ander welvaart ziekten. Omdat geraffineerde suikers leeg zijn, geven ze alleen energie. Voor de vertering en opnamen van suiker zijn echter speeksel, maag en darmsappen en enzymen nodig. Die hebben om hun beurt mineralen en vitaminen nodig.
De opnamen van geraffineerde suiker door ons lichaam roven de aanwezigen mineralen, vitaminen en enzymen uit ons lichaam. Ze maken ons moe en in een verder stadium zelfs ziek.
Dadelsuiker en kokosbloesemsuiker geven je energie en leveren ook antioxidanten, polyfenolen, enzymen, mineralen en vitaminen. De haat-liefdeverhouding moet gedaan zijn. Veel geraffineerde suikers zijn schadelijk. Ongeraffineerde suikers consumeren, doet je goed, maar met mate suiker consumeren is de boodschap.
Kokosbloesemsuiker en dadelsuiker, alsook maar in mindere mate, ahornsiroop, honing en eventueel agave, zijn goed voor lichaam en geest. Bij het eten ervan komt dopamine vrij hetgeen ons een goed gevoel geeft.
De overconsumptie van sterk geraffineerde suikers in frisdranken is nefast. De frisdrankenindustrie gebruikt graag geïsoleerde fructose. De overconsumptie van deze frisdranken maakt ons neurologisch dood.
De conclusie is dat beide gezonde suikers (kokosbloesemsuiker en dadelsuiker) thuis horen in een gezond dieet met een lage glycemische index.
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…