Dadelsiroop of dadelstroop zijn aan elkaar gelijk. Het zijn synoniemen.
Dadelstroop is uniek in de wereld van siropen of stropen. Dadelstroop bevat maar liefs 8 gram vezels per 100 gram. Dat is goed nieuws voor een gezonde darmtransit. Geen andere stroop doet dit dadelstroop na. Dadelsiroop bevat alle eigenschappen van de hele dadel. Het is in feite dadelsuiker met toegevoegd water. En dadelsuiker is de vermalen hele dadel en niet de suiker gehaald uit dadels.
De Brix-waarde van dadelstroop is 74° à 77 °
De Brix-waarde vertelt ons hoeveel opgeloste suikers er in een vloeistof zitten. De Brix-waarde wordt aangegeven in graden Brix. Eén graad Brix betekent dat 100 gram vloeistof 1 gram suiker bevat.
Dus: hoe hoger de Brix-waarde, hoe zoeter de oplossing. Hoe hoger de Brix-waarde hoe zoeter en smaakvoller de dadelsiroop is. Een hogere Brix-waarde duidt namelijk in het algemeen op een betere kwaliteit.
Dadelsiroop heeft een hoge zoetwaarde
Dikke dadelstroop bevat een Brix-waarde van maar liefst 74° à 77°. Honing heeft een Brix-waarde van tussen de 70° en 88°. Hoe lopender of lichter de kleur van de dadelsiroop, hoe lager de zoet kracht. Andere stropen bevatten minder en zelfs beduidend minder zoete kracht.
Zo bevat donkere suikerstroop in het algemeen slechts 60° à 70° Brix-waarde. Ahornsiroop rond de 66° Brix. En melasse nog minder, slechts 55°. Lichte stropen hebben een Brix-waarde van 0° à 20°. Vele sauzen hebben een Brix-waarde van rond de 20° – 50°.
Hoe gebruik je dadelstroop?
Je kan dadelsiroop in koffie of thee gebruiken ter vervanging van witte suiker. Je kan het ook gebruiken ter vervanging van geraffineerde suiker in recepten, sauzen en rijstpap. Gebruik dadelstroop als topping voor pannenkoeken, wafels en ijs.
Dadel stropen worden ook gebruikt als smaakmaker ik drop, soep, sauzen, marinades, dressings en ketjap. Het kan ook gebruikt worden om brood, ontbijtgranen en cakes een natuurlijke kleur te geven en een lekkere smaak.