Dr. Weston Price, tandarts, publiceerde in 1939 het boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’, waarin hij zijn bevindingen van zijn talrijke studies bij traditionele bevolkingsgroepen weergaf. Zo bezocht hij ook de eilandengroep van Polynesië en stelde vast dat zij die vasthielden aan het traditionele dieet, waarin kokosnoot – nochtans barstensvol verzadigde vetten – een belangrijke rol speelde, gezond waren en eigenlijk bijna geen degeneratie- of welvaartsziekten hadden. Zij die meer ‘geraffineerd’ voedsel gingen eten, kregen westerse ziekten, inbegrepen tandbederf. Voor Weston Price was het duidelijk: De oorzaak van een onregelmatig gebit, alsook tandbederf ligt aan de (geraffineerde) voeding.
Een Indische studie toonde aan, dat als men verzadigde vetten gaat vervangen door geraffineerde zonnebloem- of saffloerolie, de kans op ouderdomsdiabetes stijgt (40). Studies uitgevoerd in landen waar (de rijke bron van verzadigde vet) kokosnoot (olie) een belangrijk deel vormt van het traditionele dieet, tonen er in tegenstelling tot wat men verwachtte, geen relatie met hart- en vaatziekten. Er zijn zelfs cijfers die aantonen dat in regio’s waar meer kokosnoot (olie) wordt gebruikt dan in andere regio’s binnen hetzelfde land, de levensverwachting groter is. (44) De traditionele bevolking van Sri Lanka had volgens de Verenigde Naties ooit één van de laagste sterftecijfers tengevolge van hart- en vaatziekten door klontervorming. Sinds het kokosverbruik er met meer dan 35% is gedaald, is dit aantal doden in belangrijke mate gestegen. (45)
Dr. G. Blackburn van Havard verklaarde reeds in 1988: ‘kokosolie heeft geen negatief effect op het cholesterolgehalte, zelfs niet wanneer kokosolie de enige bron van vetten vormt.’ (107) Anderzijds stelt men vast: de consumptie van geharde en geraffineerde industriële plantaardige olie loopt evenredig met het toenemend aantal hart- en vaatziekten (USDA-HNI). Toen men ratten geraffineerde plantaardige vetten ging geven in plaats van natuurlijk varkensvet, verminderde hun levensverwachting met 17%. Bij mensen zou dit ongeveer 12 jaar minder leven kunnen betekenen. (Dr. W. Douglass, the Milk Book)
Dr. R. McCarrison toonde met klinische studies aan dat dieren die geraffineerde vetten aten, onvruchtbaar werden. Dr. C. McCay van de Cornell-universiteit bevestigde deze resultaten en stelt dat dieren die geen natuurlijk voedsel kregen, onvruchtbaar worden. Onvruchtbaarheid bij de mens neemt sterk toe. 1 op 6 koppels kan op een natuurlijke manier geen kinderen meer krijgen. (The Great American Tragedy, D. Conrad). We moeten geraffineerd voedsel bannen uit ons leven.
Industriële supermarktoliën, zoals margarine en bakvet, hebben voor onze gezondheid meestal een vernietigend proces achter de rug. Het doel is ze zo goedkoop en reukloos mogelijk te maken, met een lange bewaartijd. De noten of pitten worden vaak met solventen gewassen, via een chemisch oplosmiddel worden ze geperst (extractie) voor meer opbrengst, dan gaat men ontgommen, raffineren met sterk basische stoffen, bleken, ontgeuren bij temperaturen tot 270 °C, chemische conserveermiddelen toevoegen, ontschuimen en al dan niet verharden. Wat overblijft is niet alleen totaal waardeloos maar ook uiterst schadelijk…
1. Tijdens het raffinageproces worden chemische solventen gebruikt, waarvan men hoopt dat ze nadien zo weinig mogelijk achterblijven in de olie.
2. De olie wordt er verhit op té hoge temperaturen en de meervoudig onverzadigde vetzuren erin, ondergaan een degeneratie tot o.a. de voor het lichaam storende ‘transvetten’.
3. Ook worden chemische bewaarmiddelen toegevoegd zoals E 320 (BHA, BHT en TBFQ). Deze gaan verkleuring en ranzig worden tegen maar kunnen klachten veroorzaken als oedeem, verhoogde vet- en cholesterolwaarden in het bloed, vermindering van enzymen voor een goede opname van vitamine D. E 320 is niet toegestaan in kindervoeding en niet geschikt voor kinderen met ADHD, maar je vindt ze volop in bijna alle supermarktoliën en dus ook in koekjes en snoep (101).
4. Door het raffineren gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Zo daalt het gehalte aan mineralen als calcium, magnesium, ijzer en chroom, maar ook fosfolipiden zoals lecithine (belangrijk voor de prikkeloverdracht tussen cellen), vitamine E (beschermt de cellen te gen veroudering), carotenoïden (beschermen de ogen en de huid), sterolen (verlagen de cholesterol), de polyfenolen (beschermen hart en bloedvaten) en chlorofyl (ontgiftend en belangrijk voor onze vitaliteit).
5. Verder bevat geraffineerde olie ook geen lipase meer, een vetverteringsenzym dat de spijsvertering helpt.
6. Bij het harden gaat de kwaliteit van de (meervoudig onverzadigde) essentiële vetzuren verloren.
‘Margarine is plastieken boter’, zegt Sally Fallon in haar boek ‘Nourishing traditions’. Zelfs biologische margarine is vaak gemaakt van geraffineerde en dus ongezonde vetten! Als je in het woordenboek margarine gaat opzoeken, vind je: namaakboter! In de ‘van Dale’ staat margarine omschreven als kunstboter.
Het uitgangspunt bij fabricage is totaal anders: een fabrikant van extra vierge of traditionele olie streeft naar gezondheid, smaak en respect voor wat de natuur ons biedt. Margarinefabrikanten streven naar lange houdbaarheid, naar een goed smeerbaar product, naar een goedkopere namaak van de natuur. Laat er geen twijfel over bestaan: traditionele vetten en extra vierge oliën zijn veel gezonder dan margarines.
In een artikel dat verscheen in Nutrition Week (22/3/91) stond dat hart- en vaatziekten 2 maal meer voorkomen bij margarinegebruikers dan bij botergebruikers. Extra vierge vetten en oliën zijn beter dan (bio)margarine. Dr. D. White, één van de beroemste cardiologen toonde reeds in 1950 aan dat het vervangen van boter, varkensvet en eieren door geraffineerde plantaardige oliën gepaard ging met de toename van hart- en vaatziekten. (112) Natuurlijke vetten zoals extra vierge kokosolie, palmolie en boter werden naar de vuilnisbelt verbannen. Terwijl synthetische vetten zoals margarines, geraffineerde supermarktvet ten en oliën en gedeeltelijk of volledig geharde bakvetten ten de hemel worden verheven.
Het tegengestelde zou veel beter zijn. Omdat vetten in hun natuurlijke staat over unieke componenten beschikken die onze vitaliteit en gezondheid bevorderen. Terwijl alle geraffineerde vetten medeverantwoordelijk zijn voor ziekten..
De boosdoeners zijn de (over)consumptie van geraffineerde soja-, zonnebloem-, arachide-, saffloer-, koolzaadolie…
Verzwegen studies: Dr. S. Malhotra van Mumbay, India heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen dieet en hart- en vaatziekten. Hij onderzocht meer dan 1 miljoen Indiërs die werkten bij de spoorwegen. Hij kwam tot de conclusie dat zij die uit Madras kwamen, waar veel ‘geraffineerde’ plantaardige olie gebruikt wordt, 7 maal meer stierven aan hart- en vaatziekten dan diegenen die kwamen uit Punjab waar vetten veeleer van dierlijke oorsprong afkomstig waren (48).
In tegenstelling tot hetgeen verwacht werd, kwamen in Puerto Rico en Honolulu hartinfarcten meer voor bij diegenen die meer geraffineerde plantaardige oliën aten. (49) Dr. K. Carroll, biochemicus, toonde in 1975 reeds aan dat een overconsumptie van MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) het risico op borstkanker doet vergroten. Kokosnootolie, zo stelde hij vast, is het vet met de beste kankerbestrijdende eigenschappen. (73)
Een andere studie toonde aan dat als men dieren 14% kokosolie of 14% saffloerolie geeft, de opslag van cholesterol 6 keer hoger is bij geraffineerde saffloerolie dan bij kokosolie (100). B. Henning publiceerde in 2001 dat een overdaad aan geraffineerde omega-6-vetzuren (bv geraffineerde zonnebloem- of saffloerolie) bijdraagt tot veranderingen in de celwanden en de bloedvaten, hetgeen kan bijdragen tot hart- en vaatziekten. (Journal of the American College of Nutrition 2001).
Een studie toonde aan, dat als je ratten 10% van hun calorieën uit extra vierge kokosolie aanvoert of 10% uit geraffineerde zonnebloemolie, dat er een duidelijk verschil valt te merken in het cholesterolniveau. Geraffineerde zonnebloemolie verhoogde de (‘slechte’) LDL cholesterol en verlaagde de (de ‘goede’) HDL cholesterol, hetgeen extra vierge kokosolie niet deed (99). Sinds men in Amerika meer geraffineerde mov’s zoals soja-, maïs- en arachideolie ging consumeren en minder verzadigde vetten, is het aantal hart- en vaatziekten gestegen. amerikanen zijn mede door hun geraffineerde onverzadigde vetzuren ook de vetste natie ter wereld geworden.
Alle geraffineerd voedsel zoals witte suiker, wit brood, witte rijst, witte pasta, geraffineerde oliën en margarine en 97% van alle kant- en klaarmaaltijden, junkfood, koekjes en snacks missen door hun bewerking vitaminen, mineralen en vele belangrijke voedingsstoffen. Vele mensen denken dat alleen deze goede dingen verloren gegaan zijn en dat geraffineerd voedsel daarom nog niet ongezond is. Maar dat is niet zo. Om deze lege geraffineerde voedingsstoffen te kunnen verwerken in je lichaam, dien je beroep te doen op enzymen, mineralen, vitaminen, eiwitten etc… van je
eigen lichaamsvoorraad. Met andere woorden, hoe meer geraffineerd voedsel je eet, hoe meer je lichaam, je hersenen, je huid en elk orgaan in je lichaam wordt beroofd van zijn essentiële voorraad gezonde stoffen. Je wordt letterlijk leeggezogen. Weg die vitaliteit, weg die weerstand, weg die gezondheid. Moeheid, ziek worden, allerlei kwaaltjes steken de kop op en welvaartsziekten zijn vroeg of laat het gevolg.
Daarenboven bevatten geraffineerde voedingsmiddelen door hun verwerking vaak ook schadelijke transvetten, geoxideerde eiwitten en allerlei toevoegingen zoals MSG (natriumglutamaat), chemische kleur-, bewaar- en smaakstoffen, wat onze stofwisseling nog meer belast! Andere oorzaken van welvaartsziekten zijn de toxische blootstelling aan bestrijdingsmiddelen (eet dus bio), chemische producten in het huishouden (zoals verven, afwasproducten, shampoo,parfum, deodorant), te weinig beweging, te jachtig leven etc…
De boodschap is: eet veel groenten en fruit, veel volkoren graanproducten, voldoende gezonde ongeraffineerde vetten, peulvruchten, kruiden, noten en zaden. Eet weinig of geen zuivel. Eet geen of met mate enkel vis, vlees en gevogelte van een goede kwaliteit.
Denk niet dat kip gezonder is dan rund, varken of schaap. Eet alleen wild of biovlees met vrije uitloop. Dat is beter voor het dier, je gezondheid en het milieu. Wissel af in groenten, fruit, granen, kruiden, noten en gezonde vetten en eet voldoende rauw. Afvallen, bewegen, gezond eten en omgaan met stress zijn de kernwoorden.
Zonnebloemolie moet ruiken naar zonnebloempitten, sesamolie naar sesamzaadjes, kokosolie naar kokos, olijfolie naar olijven, rode palmolie naar de rode palmvruchten, etc….
Een ontgeurde (en dus geraffineerde) olie is niet alleen ontdaan van haar geur en smaak maar ook van uiterst belangrijke voedingsstoffen. Zonder deze voedingsstoffen is dergelijke olie minderwaardig en draagt ze niet bij tot gezondheid en vitaliteit. Ontgeurde kokosolie of palmolie is zoals witte suiker, witte bloem, witte rijst en witte spaghetti, geraffineerde (gezuiverde) visolie en zoals elke geraffineerde supermarktolie. Ze zijn beroofd van essentiële voedingsstoffen en dus ongezond.
Geraffineerde producten vormen de hoofdoorzaak voor de meeste welvaartsziekten. Kies daarom alleen extra vierge of koudgeperste en uitsluitend mechanisch bekomen oliën of vetten en vermijd alle andere. Elke olie of vet die niet naar zijn oorsprong ruikt, moet je mijden als witte suiker
Welke vetten moeten we mijden als de pest?
‘Nooit besparen op gezond eten’
Zeker baby’s en opgroeiende kinderen hebben baat bij een voedingspatroon, rijk aan de gezonde vetten. Maar ook iedereen die op latere leeftijd degeneratieziekten wil voorkomen. Het is belangrijk dat we met zorg onze vetten kiezen en variëren. Gezonde vetten beheersen alle lichaamsprocessen in onze hersenen, huid en lichaam. Gezonde vetten doen je goed. Geniet ervan….
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…