Ancel Keys lanceerde in 1953 de ‘vethypothese’. Verzadigd vet en cholesterol uit de voeding waren volgens hem de oorzaak van een hoge cholesterolspiegel in het bloed. En een hoge cholesterolspiegel in het bloed veroorzaakt aderverkalking (artherosclerose) en die aderverkalking zou op zijn beurt weer verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten.
Alhoewel deskundigen vele hiaten vonden in zijn hypothese, sloeg zijn verhaal in als een bom en werd het snel gemeengoed. Nathan Pritikin had met zijn vetvrij en Spartaans dieet een enorm succes, maar stierf zelf veel te jong aan kanker.
Pas recent beginnen studies die het tegendeel bewezen aan te slaan. Uit een grote Britse studie bleek reeds na 1 jaar dat in een groep van proefpersonen (die werden verzocht hun verbruik van verzadigd vet en cholesterol te minderen, te stoppen met roken en hun inname van onverzadigde vetten en margarines te verhogen), tweemaal zoveel doden vielen dan in de controlegroep die vasthield aan verzadigd vet. (46)
In de Lancet zijn de resultaten van een studie verschenen, waarbij 2000 mannen een dieet kregen met een laag gehalte aan verzadigd vet om te zien welk effect dit zou hebben op hun cardiovasculaire gezondheid. Gedurende twee jaar zag men geen enkel voordeel dat de kans op een hartaanval zou kleiner worden. Als dus het minderen van verzadigd vet in een dieet niet helpt om de kans op een hartaanval te verkleinen, is het logisch aan te nemen dat er andere factoren een rol spelen.
Wetenschappers hebben in dierproeven aangetoond dat een dieet met verzadigde vetten de kans op hart-en vaatziekten doet dalen. (20,21). De Framington studie die eigenlijk was bedoeld om de ‘vethypothese’ te onderbouwen, leek het tegendeel te bewijzen. De directeur die 40 jaar lang dit enorm project geleid had, stelde in 1988: ’de mensen die meer verzadigd vet en cholesterol aten, waren actiever, magerder en hadden een lager cholesterolgehalte in hun bloed.’ (47) Deze studie toonde uiteindelijk aan dat overgewicht en een hoog cholesterolgehalte in het bloed niet afkomstig waren van verzadigd vet of cholesterol in voedsel. De studie toonde ook aan dat een hoger cholesterolgehalte in het bloed en overgewicht een iets grotere kans gaven op hart- en vaatziekten. Dus moest iets anders in onze voeding verantwoordelijk zijn voor een té hoge cholesterolspiegel!
Vandaag is algemeen geweten dat scheurbuik het gevolg is van een totaal gebrek aan vitamine C. Het tandvlees begint te bloeden, tanden vallen uit en de aderen barsten open. Vele zeelieden zijn aan scheurbuik gestorven. Vandaag is ook geweten dat cholesterol in het bloed vooral wordt aangemaakt door de lever en slechts voor een klein deel afkomstig is uit de voeding.
Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling en Dr. Matthias Rath leggen de link tussen scheurbuik en cholesterol. Zij stellen duidelijk dat cholesterol wordt aangemaakt door de lever als eerste verdedigingsmechanisme. De lever maakt cholesterol aan om barsten in de aders te herstellen. Cholesterol gaat de bloedvaten als het ware dichten om ze te beschermen. Deze barsten in de bloedvaten ontstaan door kleinere of grotere tekorten in de voeding, aldus beide heren.
Door tekorten aan mineralen, vitaminen, gezonde vetten, eiwitten, plantaardige voedingsstoffen, etc… Wil men cholesterol omlaag brengen, moet men de oorzaak aanpakken. Dus gezonder eten en tevens minder gestresseerd geraken.
Dr. Willett W., prof. Harvard universiteit: ‘Heden ten dage is in de meest uitgebreide onderzoeken nog geen verband gelegd tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten’. In 1995 publiceerde hij een studie over de relatie tussen vet en hart-en vaatziekten met de conclusie: ‘Deze gegevens ondersteunen niet de sterke relatie tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico van hart- en vaatziekten, die er volgens internationaal onderzoek zou bestaan’. (73)
Mary Enig, internationaal vetexpert en voedingsdeskundige: ‘Het idee dat verzadigd vet hartziekten veroorzaakt is volkomen verkeerd. Maar de vethypothese is zo diep in de hersenen van de mensen gedrongen dat het moeilijk is hen te overtuigen van het tegendeel, tenzij zij die erover willen lezen’. (58)
Michael Gurr, prof en biochemicus in Oxford: ‘De vethypothese heeft vele tekorten en de uitspraak dat vet hart- en vaatziekten veroorzaakt is te simplistisch gesteld’ (59); ‘Wat de oorzaak van hart-en vaatziekten ook moge zijn, het is in eerste instantie niet een hoge inname van verzadigde vetzuren.’ (73)
George Mann, prof en biochemicus Vanderbilt universiteit: ‘Uit studies bij Masaistammen blijkt dat verzadigd vet niet de oorzaak is van een hoge cholesterolspiegel en hart- en vaatziekten.’ ‘De vethypothese is de grootste wetenschappelijke leugen van onze tijd.’ (60)
Michael Oliver, prof Wynn instituut voor metabolisch onderzoek (London): ‘Een sterke verlaging van de cholesterolspiegel kan zeker op lange termijn gevaarlijk zijn voor de samenstelling van de celmembranen. Gelukkig kan het lichaam meestal met haar streven naar evenwicht (homeostase)de gedwongen cholesterolverlaging tegengaan.’ (61)
Pinckney Edward, mede-uitgever van ‘Journal of the American Medical Association’: ‘Het niveau van iemands bloedcholesterol is niets meer dan een heel ruwe indicatie van een groot aantal ziektebeelden. In het slechtste geval kan dit de oorzaak zijn van stress en ziekten ten gevolge van stress. Cholesterol verlagen kan meer kwaad doen dan goed.’ (62)
Raymond Reiser, prof en biochemicus universiteit Texas: ‘Sommige verzadigde vetten hebben geen invloed op het cholesterolgehalte en andere kunnen het cholesterolgehalte een beetje doen rijzen, maar nooit niet veel. (63) (noot: extra vierge kokosolie verlaagt ze, geharde kokosolie verhoogt ze)
Paul Rosch, prof, Medisch college New York: ‘Het publiek is zo gehersenspoeld door de vethypothese dat mensen geloven dat hoe lager hun cholesterolspiegel is, hoe gezonder ze zijn en hoe langer ze zullen leven. Niets is minder waar. Het cholesterolkartel van farmaceutische bedrijven (die bijvoorbeeld hardnekkig de statines promoten), de soja-industrie en de fabrikanten van vetarme koekjes etc… scoren synergetisch met hun marketing campagnes.’ (64) Ook Cardioloog Ray Rosenman, experimenteel psycholoog Russel Smith, professor William Stehbens van de Medische School van Wellington, prof Lars Werkö, etc… verwerpen de vet-hypothese.
Zoals veel natuurlijke substanties heeft cholesterol positieve eigenschappen. Er zijn bewijzen dat zelfs oudere mensen niet genoeg cholesterol aanmaken en dat zij er baat bij zouden hebben cholesterol aan hun dieet toe te voegen. Gezonde mensen maken zelf voldoende cholesterol aan om hun lichaam naar behoren te laten functioneren.
Cholesterol is essentieel om de celmembranen in topvorm te houden. Afhankelijk van het soort vetten die in ons lichaam aanwezig zijn, gaan de celmembranen cholesterol gebruiken. Onverzadigde vetten gaan onze celmembranen soepel houden en verzadigde vetten maken ze steviger. Cholesterol vloeit in en uit de celmembranen om de juiste balans te vinden tussen voldoende vastheid en voldoende soepelheid van de celmembranen. Deze balans is zo belangrijk dat zelfs elke cel op zich zijn eigen cholesterol kan aanmaken. Zo kan cholesterol een cel beschermen en zelfs herstellen. Cholesterol is je vriend!
Verder is cholesterol belangrijk voor de aanmaak van onze hormonen, voor de aanmaak van vitamine D en voor de aanmaak van gezonde gal, de afscheiding van de lever die ons helpt vetten te verwerken.
De eigenlijke oorzaak van hart- en vaatziekten ligt vooral bij een overdaad aan vrije radicalen (onstabiele, agressieve moleculen) en een tekort aan beschermende antioxidanten. Hierdoor kunnen vrije radicalen grote schade aanrichten aan de celmembranen en vaatwanden. In een eerste instantie zal ons lichaam ter verdediging cholesterol aanmaken om de schade aan de vaatwanden te herstellen. Is de aangerichte schade groot, dan wordt er veel cholesterol afgevuurd op de ‘wonden’ in de bloedvaten.
Als er op een bepaalde plaats te veel cholesterol afgezet wordt en zich een ‘plaque’ vormt, kan een blokkade ontstaan. Bij andere onderzoeken zoals een recente studie uitgevoerd door de Cleveland kliniek welke 120.000 hartpatiënten heeft onderzocht, is men tot het besluit gekomen dat roken, transvetten (vetten van een slechte kwaliteit), geraffineerd voedsel, stress, milieuverontreiniging, inhalering van toxische stoffen, diabetes en tekorten aan cholesterol hart- en vaatziekten kunnen doen ontstaan. Hoge bloeddruk en hoge cholesterol zijn dan slechts indicaties voor aantasting van hart- en vaatziekten, maar nooit de oorzaak.
De Amerikaanse onderzoekster Mary Enig wijst er zelfs op dat het steeds duidelijker wordt dat hart- en vaatziekten mede veroorzaakt kunnen worden door ontstekingen van de vaatwanden. Bepaalde virussen, zoals het herpesvirus en het cytomegalovirus, zouden hierin een rol kunnen spelen. Kokosolie is werkzaam tegen beide virussen, en zou daarmee een gunstige werking kunnen hebben op hart- en vaatziekten.(33)
Alle cholesterolverlagende medicijnen ondermijnen onze gezondheid. Zij verhinderen ons lichaam om beschadigde bloedvaten en de longen te herstellen met voldoende cholesterol. Ze blokkeren een enzym dat nodig is voor de aanmaak van cholesterol, maar blokkeren hierdoor ook de aanmaak van co-enzym Q10, een stof die net uiterst belangrijk is… voor de hartfunctie en de spieren. De hartspier kan verzwakken en op die manier kunnen hart- en vaatziekten in de hand gewerkt worden. Spieren kunnen verzwakken, verminderen in volume en sneller ontstekingsverschijnselen vertonen. Bovendien vermindert erdoor ook de aanmaak van hoogwaardige galzouten: de goede vertering van vetten en ondermeer de opname van omega-3/6-vetzuren vermindert. Maar tekorten van die laatsten bevorderen precies… hart- en vaatziekten, naast reumatische verschijnselen en depressiviteit.
Een te hoge cholesterolspiegel is doorgaans vooral te wijten aan tekorten of fouten in de voeding en aan te veel stress. De oorzaak aanpakken, namelijk de voedingstekorten of stress, is de boodschap. Het is dus niet verstandig om de eerste verdediging van ons lichaam, zijnde cholesterol, direct te gaan afremmen. Cholesterol is niet de boosdoener maar tekorten in de voeding en stress.
Mensen boven de 70 jaar met hoge cholesterolniveaus hadden minder hartaanvallen dan zij wiens cholesterol laag was (116). Dr. S. Hulley van de universiteit van Californië zei: ‘Ik ben zeer bezorgd voor al die oudere mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken’.
Cholesterol, calcium, collageen en andere stoffen worden door het lichaam aangevoerd om wonden te herstellen. Cholesterol zorgt voor het belangrijkste reparatiemateriaal van het lichaam. (72) Als hamsters worden blootgesteld aan petroleumgeuren gaat hun lever meer cholesterol produceren om de schade van vrije radicalen door petroleumgassen te herstellen en wordt de cholesterol alleen naar de beschadigde cellen gestuurd. (Dr. R. Dowdell Heath freedom news, 1987).
Lage cholesterolgehaltes worden in verband gebracht met slechte cognitieve functies. Om goede verbanden te kunnen leggen, voor een vlotte babbel, voor de concentratie en om aandachtig te kunnen zijn, is het beter meer cholesterol te hebben dan zeer weinig. Aldus een universitaire studie gepubliceerd in 2005 (107). Cholesterol is namelijk een belangrijk onderdeel van de membranen van zenuwcellen. Cholesterol is ook nodig voor de goede werking van de serotoninereceptoren, die verantwoordelijk zijn voor het ‘ik voel me goed’-gevoel. Een lage cholesterolspiegel wordt in verband gebracht met geweld, depressie en zelfmoordneigingen.
Bij mensen die onder stress staan, worden vaak hoge cholesterolwaarden gemeten. Dat komt omdat stress adrenaline aanmaakt, het hormoon waarmee het lichaam op stress reageert. Voor de aanmaak van adrenaline is cholesterol nodig. Ook hier is enkel cholesterol verlagen nefast. Het leren omgaan met de stresssituatie of de stress minderen is de boodschap.
Zuigelingen hebben cholesterol nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. De moedermelk voorziet de baby van grote hoeveelheden cholesterol. De melkklier bevat een speciaal enzym dat ervoor zorgt dat de moedermelk voorziet van voldoende cholesterol. De Amerikaanse Academie voor Kinderartsen stelt dat cholesterol levensnoodzakelijk is voor kinderen in hun groei voor de aanmaak van galzuren, hormonen en zenuwcellen.
Cholesterol is ook essentieel voor sterke beenderen. Vitamine D kan niet gebruikt worden zonder cholesterol. En zonder vitamine D geen sterke en groeiende beenderen.
Vooraleer je je zorgen maakt over een hoge cholesterol, lees het boek ‘The Cholesterol Myths’ van Dr. Uffe Ravnkov of het boek ‘The Cholesterol Controversy’ van Edward en Cathy Pinckney. Zonder cholesterol geen geslachtshormonen. Geen cholesterol=geen seks. Een gezond persoon van 70 kg heeft ongeveer 145 g cholesterol in zijn lichaam circuleren.
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…