Veel verzadigd vet is positief voor ons hart en onze bloedvaten, bewijst bekende bevolkingsstudie (Tokelau kokosnoot studie)
2500km ten noordoosten van Australië en 6000km ten zuidwesten van Mexico liggen de koraaleilandengroepen Pukapuka en Tokelau. De Polynesische bevolking van deze eilanden eet zeer veel verzadigd vet en weinig suiker. De kokosnoot is hun belangrijkste bron van energie. 63% van de energie-inname van de bewoners van Tokelau komt van de kokosnoot (kokosolie, kokosrasp, etc). Bij de inwoners van Pukapuka is dat 34%.
De bekende Tokelau bevolkingsstudie toont aan dat het gebruik van kokosnoten (kokosolie, kokosrasp, etc.) een positief effect heeft op de gezondheid.
Conclusie van de studie: kokosnoten houden ons hart en onze bloedvaten gezond.
In Tokelau en Pukapuka komen bijna geen vaatziekten voor. De analyse van zowel het voedsel als het lichaamsvet van de Polynesiërs toonde aan de onderzoekers duidelijk een groot aandeel laurinezuur (12:0) en myristinezuur (14:0), beiden afkomstig van kokosnoot. Het totale cholesterolgehalte lag bij de inwoners van Tokelau 35 à 40mg hoger en had geen nadelige invloed op hart- en vaatziekten.
Persoonlijke nota over verzadigd vet:
Reeds in 1981, toen de resultaten van de Tokelau bevolkingsstudie bekend werden gemaakt, werd duidelijk dat verzadigd vet een positief effect heeft op de gezondheid van het hart en de bloedvaten in ons lichaam. Kokosolie en kokosnootproducten zijn goed voor je. Zelfs als je er heel veel van eet.
Kokosolie en verzadigd vet:
Een kokosnoot bevat minstens 60% vet. Kokosolie bevat 92% (gezond) verzadigd vet en minstens 40% laurinezuur en 17% myristinezuur.
Bron: Am J Clin Nutr. 1981 Aug;34(8):1552-61., Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z