Eet jij Keltisch zeezout? Lees hier over de omgeving van de Loire. Lees over plutonium, radioactief slib en kerncentrales
De Loire vervuilt het bassin van de Guérande, het gebied waar Keltisch zeezout wordt gewonnen. In 2007 schrijven activisten dat de Loire slachtoffer is van de zoveelste vervuiling. De geschiedenis herhaalt zich. Keer op keer. Het gebied dat zijn water via de Loire afvoert is té groot voor een zuivere Loire. Te groot voor zuiver water.
Frankrijk telt 58 nucleaire installaties, hiervan zijn er 23 een kerncentrale, 4 hiervan bevinden zich om en nabij de rivier de Loire en in precies deze 4 kerncentrales zijn de meeste incidenten gebeurd, waarvan 1 de zwaarste in de Franse geschiedenis.
Het nationaal Centrum voor Wetenschappelijk onderzoek (CNRS) deed onderzoek naar verontreinigende stoffen in de afzettingen van de Loire. Zij stootten hierbij op radioactief plutonium. Niet in het gebied van de Loire dat zich boven de kerncentrales bevindt, wel daar onder: aan de kerncentrale van Saint-Laurent-des-Eaux wordt de teller 10x hoger, om vervolgens langzaam te minderen tot de monding van de Loire…
Andere wetenschappers verklaarden tijdens een conferentie over ‘Nuclear Safety Health’ in 1988 dat er drie soorten plutonium aanwezig zijn in het slib van de Loire; plutonium 238, 239 en 240. Zij stelden dat het niet zeker was of deze aanwezigheid het gevolg was van de ramp bij kerncentrale Saint-Laurent-des-Eaux of dat de nucleaire resten het gevolg zijn van de ‘normale’ werking van de 4 kerncentrales (20).
Wat we wel met zekerheid kunnen stellen is dat er in de laatste jaren (2014, 2015 en 2016) maar liefst 89 incidenten hebben voorgedaan in de 4 kerncentrales aan de Loire. Zijnde 25 in Dampierre, 25 in Belleville, 15 in Saint-Laurent-de-Eaux en 24 in Chinon. Ondenkbaar dat dit geen invloed heeft op het water en gebied rondom…(21, 22, 23 en 24). Wat we wel zeker weten is dat plutonium nitraat grijs van kleur ziet, kristalachtig van structuur.
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…