Vervuiling in de Loire en de Vilaine van invloed op Keltisch zeezout: kies niet voor vervuild zout, kies goed zout

De zoutbassins vanwaar Keltisch zeezout afkomstig is, hebben te maken met de vervuiling van de Loire en de Vilaine.Waarom is het zoutgehalte in het Guérande bassin, waar Keltisch zeezout vandaan komt, lager dan het zoutgehalte van de Noord Atlantische oceaan?

De Noordelijke Atlantische Oceaan heeft een zoutgehalte van 35/36 gram per liter. Het Guérande bassin heeft slechts een zoutgehalte van 28g per liter. Hoe dit komt? “Het lage zoutgehalte is het gevolg van de gecombineerde invloed van de Loire en de Vilaine die in het zuiden (de Loire) en het noorden (de Vilaine) van het bassin zich vermengen met het water van de Noordelijke Atlantische Oceaan”, aldus Pascal en Delphine Donini, afkomstig uit Batz-sur-Mer, een dorpje bij de bassins van de Guérande. Het zoete water van de Loire en de Vilaine doen het zoutgehalte in het bassin met 20% dalen. Het is dus duidelijk dat deze twee rivieren van grote invloed zijn op het water in de zoutbassins (1).

Vervuiling in de Loire en de Vilaine: dan ook vervuild water in de zoutpannen van het Keltisch zeezout

Het water van de Loire en de Vilaine vermengen zich met de bassins van de Guérande, waar zich de zoutpannen bevinden van het Keltisch zeezout. De Loire en de Vilaine beïnvloeden daardoor de zuiverheid van het Keltisch zeezout. 100 jaar geleden was er nauwelijks agrarische of industriële vervuiling en al helemaal geen kernenergie. Jammer genoeg is dat al enige decennia absoluut niet meer het geval. Mijn conclusie is: als de Loire en de Vilaine vervuild zijn, dan zijn de zoutpannen van de Guérande dat ook. Alles is met elkaar verbonden. In de Guérande weet men dat maar al te goed…

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »