Kokosolie

Kokosolie in je haar: de beste olie voor gezond haar

Kokosolie is één van de meest gebruikte producten voor haar en huid. Waarom is deze oliesoort de beste olie voor je haar als je droog of beschadigd haar hebt dat makkelijk afbreekt? En hoe gebruik je kokosolie op de juiste wijze, zodat je haar niet doorslaat van glanzend naar vet?

Is kokosolie goed voor je haar?

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Cosmetic Science werden de eigenschappen van drie verschillende oliën op het haar met elkaar vergeleken. Er werd gekozen voor minerale olie (MO), omdat deze niet-vettige, goedkope olie veel in India wordt gebruikt in haarolie-formules. Zonnebloemolie (SFO), wat de tweede meest gebruikte basisolie is in de haarolie-industrie, vanwege de niet-vriezende eigenschap en de reukloosheid bij omgevingstemperatuur en kokosolie (CNO). Van deze drie oliën bleek kokosolie de enige olie die het verlies van proteïne opmerkelijk reduceerde, zowel bij onbeschadigd als beschadigd haar, wanneer ze werd gebruikt als verzorgingsproduct voor en na de wasbeurt. Tevens bleek dat zowel bij in vitro als in vivo behandelingen met kokosolie kamschade van verschillende haartypes werd voorkomen. Naast minder proteïneverlies in het haar en weinig tot geen kamschade heeft kokosolie nog (minstens) zeven troeven, waardoor het veruit te prefereren is boven andere oliën.

--

1. Laat je haar glanzen – ook baardhaar

Rijke en voedende kokosolie legt een beschermende film rond het haar, waardoor dof en broos haar weer gezonder en zachter aanvoelt en er zijdeachtig glanzend uitziet. Ook baardverzorging is enorm belangrijk en iets dat je niet mag onderschatten. Geef je baard af er toe een goede opkikker met een pure kokosolie, naast baardverzorging die ook kokosolie bevat.

2. Hydrateert het haar en geeft het meer volume

Kokosolie zorgt ervoor dat je haren meer vocht vasthouden en tegelijkertijd minder vocht opnemen. Gehydrateerd haar staat gelijk aan: gezond, glanzend, sterk en veerkrachtig haar! Krullend haar, dat van nature vrij droog is, wordt daarom extra blij van kokosolie. Een haarmasker op basis van kokosolie geeft je lokken bovendien meer volume. Dit komt doordat het de leegtes opvult van je haren. 

3. Dringt diep door in het haar 

Kokosolie bestaat voor en groot deel uit laurinezuur. Dit is een verzadigd vetzuur met twaalf koolstofatomen, dat onder andere voorkomt in kokosolie en moedermelk. Laurinezuur zit van nature in onze huidolie en wordt daarom ook beter opgenomen door onze (hoofd)huid. Tevens bestaat kokosolie uit kleine moleculen en heeft het een laag moleculaire gewicht, wat ook een reden is dat het makkelijk diep je haren binnendringt en je lokken voedt, verzorgt en beschermt. 

--

4. Laat je haren minder opzwellen als het nat is 

Als je haren nat worden, zwellen ze op, waardoor er druk op je haarschubben komt. Soms knappen haarschubben hierdoor open met als gevolg een beschadigde haarschub. Wanneer je olie in je haar gebruikt komt er minder water in het haar, doordat olie hydrofobisch is (water mengt niet met olie). En dit betekent minder druk op de haarschubben. Resultaat: haarschubben worden niet omhoog geduwd en breken minder af.

5. Helpt tegen roos

De antimicrobiële en antifungale eigenschappen van natuurlijke kokosolie kunnen helpen om roos en schilfering te verminderen en een geïrriteerde hoofdhuid en jeuk te kalmeren en te verzachten. De verzadigde vetzuren caprinezuur, laurinezuur en caprylzuur in kokosolie pakken schimmelinfecties bij de wortel aan, waardoor ze kunnen helpen om dit soort problemen op te lossen.

6. Lichte olie, geen vettig haar 

Kokosolie is één van de lichtste oliën. Dit heeft twee voordelen: geen vettig haar en je kan het makkelijker verdelen.

7. Zonbescherming voor het haar

Kokosolie beschermt je haar tegen de UV-stralen van de zon. Zo zit er een SPF-factor van 7.1 in. Samen met olijfolie (7.5 SPF) behoort het tot de oliën met de hoogste beschermingsfactor.

Kokosolie voor je haar: 4x DIY met de beste olie voor je haar

Kokosolie haarmasker

Maak zelf een hydraterende haarmasker met kokosolie. Gebruik hiervoor enkel de beste kwaliteit: biologische, koud geperste, onbehandelde kokosolie. Hierin zitten nog alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Warm de olie eerst – au bain marie – op. Vervolgens neem je de warme olie en verspreid je deze over je hoofdhuid, waarbij je van bovenaf naar de haarpunten toewerkt. Afhankelijk van de conditie van je haar laat je de olie 15 tot 30 minuten zitten. Bij extreem droog of beschadigd haar laat je het een hele nacht in je haren trekken. Doe dan wel een handdoek of haarnetje om je haar, om olievlekken in je beddengoed te vermijden.

Kokosolie als pre-wash

Breng de olie zo’n twintig minuten voor je gaat douchen aan als pre-wash. Zo bescherm je je haar tijdens het wassen tegen uitdroging door het hete water, pluist je haar minder en zal het makkelijker te borstelen zijn.

Kokosolie als natuurlijke conditioner

Laat ongeveer 2 theelepels kokosolie smelten in je hand en masseer de olie na het wassen in het haar. Spoel de olie na korte tijd weer uit. Experimenteer een beetje met de hoeveelheid. Afhankelijk van de lengte en dikte van je haar, heb je iets minder of meer olie nodig. Het resultaat: prachtig haar met een gezonde glans.

Haarpunten verzorgen met kokosolie

Warm een eetlepel kokosolie op tussen je handen en breng het aan op de uiteinden van je haarlokken. Laat de olie intrekken en style je haar zoals gewoonlijk. Droge en fragiele haarpunten worden weer glad en zijn beter beschermt tegen breken. Kokosolie repareert overigens geen gespleten haarpunten, dus laat je haarpunten nog wel regelmatig trimmen.

 

 

 

Daniella Sloots

Share
Published by
Daniella Sloots

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago