Sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen worden door het raffinageproces verwijderd. Nochtans hebben al deze stoffen hun reden. Vitamine E voorkomt het ranzig worden, carotenoïden beschermen tegen de zon, mineralen zorgen voor de groei en elektrische geleiding etc… Geraffineerde en geharde kokosolie smelt pas rond 30 à 37 °C en koudgeperste, extra vierge kokosolie rond de 25°C. Dat betekent dat geraffineerde kokosolie vrij vast is op lichaamstemperatuur hetgeen de gezondheid niet ten goede komt.Extra vierge kokosolie wordt bekomen door de pulp natuurlijk te laten fermenteren of mechanisch te persen. Extra vierge ruikt en smaakt naar kokos zoals extra vierge olijfolie naar olijven smaakt. Extra vierge is perfect vloeibaar bij 25°C en heeft een heel kleine moleculaire structuur. Bijzonder gezond en bijzonder goed opneembaar zowel via de darmen als via de huid.
MCT’s zijn Medium Chain Trygliceriden oftewel middellange vetzuurketens. Deze vetten komen het meest voor in kokosolie en palmpitolie. De moleculen van MCT vetten zijn kleiner, ze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om door ons lichaam opgenomen en gebruikt te kunnen worden. Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig. (22) Ook geen tussenkomst van de lever en de gal. Daarom zijn bv. mensen met leverproblemen beter af met MCT’s uit kokosolie omdat deze veel makkelijker verteerbaar zijn. In tegenstelling tot andere vetten worden MCT’s eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. (23) Daarom zijn MCT’s uit kokosolie zeer geliefd bij sportmensen en passen zij perfect in een vitaliteitsdieet.
Dankzij de helende eigenschappen van MCT wordt deze vaak gebruikt in ziekenhuizen bij zware brandwondenpatiënten en bij kritieke zieken. (17) Lange vetzuurketens zoals deze veel in visolie en plantaardige oliën voorkomen, worden eerder opgeslagen als vet en slechts in tweede instantie gebruikt als energie.
De evolutie heeft plant, dier en mens uitgerust met een aantal verdedigingsmechanismen om zich te weren tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels, enz. Kokosnoten groeien in een tropisch klimaat waar het krioelt van organismen die ons voortdurend aanvallen. Kokosnoten hebben zich hieraan aangepast door middel van hun middellange keten vetten en hebben een natuurlijk antimicrobieel systeem ontwikkeld. Ook moedermelk en melk van andere zoogdieren bevatten met laurinezuren MCT’s (middellange vetzuren) om hun pasgeborenen te beschermen. (Daarom vind je in boter ook een beetje MCT’s). Eén van de unieke karakteristieken van kokosolie is dat het antibacterieel, antiviraal, antischimmel en antiprotozoair voedsel is. (29,30)
Waar kokosolie al gedurende generaties wordt geconsumeerd, weet men dat het een effectieve remedie is om wonden te genezen en dat het ontstekingswerende en antimicrobiële eigenschappen heeft. Sommige kokosolie-experten werken er hard aan om kokosolie officieel te laten opnemen als een neutraceutical, een voedingssupplement met een grote voedingswaarde dat chronische ziekten voorkomt of geneest. Inderdaad, kokosolie kan ons immuunsysteem versterken. Laurine-, capron-, caprine- en capryl- en myristinezuur, die meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie, beschermen ons tegen bacteriën, virussen, schimmels, gisting en protozoa. Door voedsel te gaan eten, klaargemaakt met kokosolie kunnen we onszelf beter gaan beschermen.
Als ons immuunsysteem goed werkt dan kan ons lichaam in de meeste gevallen zichzelf verdedigen en hebben we geen antibiotica of vaccinaties nodig. Trouwens veel van de ons omringende bacteriën en virussen zijn ‘vrienden’. Zonder hen is voor de mens geen leven mogelijk. Alleen al in onze darmen huisvesten zich tot 2 kg van deze kleine organismen. Door een grotere hygiëne heeft men de laatste 150 jaar belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen besmettelijke ziektes. Maar jammer genoeg kunnen we met al onze kennis toch niet voorkomen dat er nog epidemieën uitbreken. Zelfs nieuwe bacteriën of varianten van een oudere blijven een plaag voor de medische wetenschap. In de statistieken zien we dat sinds 1980 de doodsoorzaak van besmettelijke ziekten fors gestegen is. (38) Twee grote factoren zijn ongezonde voedingsgewoonten en een verkeerd en veelvuldig gebruik van antibiotica.
Kokosolie kan een natuurlijke alternatief betekenen voor antibiotica. Kokosolie beschermt ons niet alleen tegen bacteriën, maar ook tegen virussen en protozoa. Kokosolie helpt er ook voor zorgen dat er geen schimmelinfecties kunnen ontstaan. Als je toch antibiotica gebruikt, doe jezelf dan een plezier met kokosolie om schimmelinfecties te voorkomen.
Niet alleen kan kokosolie onze afhankelijkheid van antibiotica verminderen, kokosolie draagt eveneens bij tot een gezonde balans in onze darmflora. Eén van de ontmoedigende neveneffecten van medicatie en antibiotica is dat zij niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën doden en zo tevens schimmelinfecties veroorzaken.
Landen waar veel kokosnoten gegeten worden zijn meestal landen waar veel schimmels voorkomen. India, Sri Lanka, Indonesië, Polynesië en de Filippijnen zijn zulke landen en opvallend is dat er desondanks weinig schimmelinfecties bij de mensen voorkomen. (111). Polynesische vrouwen bijvoorbeeld, hebben zelden tot nooit last van schimmelinfecties.
Het meest gekende natuurlijke geneesmiddel voor schimmels is caprylzuur, een vetzuur van de middellange keten dat ook in kokosolie aanwezig is. De universiteit van IJsland heeft een grote studie verricht naar de doeltreffendheid van hoge concentraties laurinezuur en caprinezuur. (9) Zij ontdekten dat caprinezuur het snelste en meest effectieve vetzuur was om de schimmel Candida albicans te bestrijden. Maar bij lage concentraties was laurinezuur het meest actief en dit ook na een reeds langere incubatietijd. Caprylzuur kwam op de derde plaats. (98) Deze drie vetzuren komen rijkelijk voor in kokosolie. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s uit kokosolie schimmels doden zoals Candida albicans (106)
Drie lepels per dag, telkens één bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen. Door het massaal afsterven van schimmels zoals Candida albicans kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren. Men noemt dit ‘afsterf-effect’ ook wel ‘de reactie van Herxheimer’. Door het snel doden van micro-organismen komen namelijk toxische stoffen vrij uit de schimmels. Deze minder aangename reactie is wel een teken dat je goed bezig bent bij het vernietigen van schimmels.
Kokosolie is een evoluerend natuurlijk breedspectrum antibioticum én het doodt virussen en schimmels
Voor en na bijna elke operatie worden antibiotica gebruikt. Een antibioticum dat vandaag wordt ontwikkeld zal in de toekomst grotendeels zijn waarde verloren hebben. Anders is dit met kokosolie. Kokosolie is een natuurproduct dat zich samen met zijn omgeving aanpast in zijn drang om te overleven. De moraal: veelvuldig gebruik van antibiotica zal op lange termijn bacteriën een voorsprong geven op de mens. Verhoog je gezondheid, neem kokosolie en je lichaam doet de rest.
Monolaurinezuur ontmantelt de vetmembranen van virussen en maakt bacteriën en schimmels passief. Ze lost als het ware de beschermende vetlaag op, het omhulsel van bepaalde virussen en bacteriën, waardoor het menselijk immuunsysteem de kans krijgt om het werk af te maken. Laurinezuur heeft van alle verzadigde vetten de grootste antivirale werking, meer dan caprylzuur of mysterinezuur. (82) Kokosolie heeft een positief effect op tumoren, seksueel overdraagbare ziekten, meningitis en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.
Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen nieuwe gevallen van mensen die besmet zijn met Chlamydia trachomatis (de meest overdraagbare seksuele ziekte) die door monolaurinezuur kan uitgeschakeld worden..
Als slechte bacteriën, virussen en schimmels in ons lichaam door kokosolie gedood worden, zal de algemene gezondheid stijgen. Want een overdaad aan slechte bacteriën, virussen en schimmels kunnen ons uitputten, kunnen ons chronisch moe en ziek maken, belasten onze weerstand en veroorzaken veel kwaaltjes en ziekten. Door kokosnootolie aan je dieet toe te voegen zal je van meer energie kunnen genieten. Volgens Dr. Mary Enig zou een volwassen mens om therapeutische doeleinden dagelijks 24 gram laurinezuur moeten consumeren. Dit komt neer op 3,5 eetlepels kokosolie per dag.
Een ander potentieel gebruik van kokosolie, kan de behandeling zijn van goedaardige prostaatvergroting bij mannen (BPH of benigne prostaathypertrofie). Momenteel is er een zeer populaire behandeling van kruiden voorhanden, namelijk de bessen van de zegepalm (Sabal serrulata of Serenoa repens). Deze bessen bevatten vetachtige componenten die de omzetting van testosteron naar het sterk prostaatgroeibevorderende DHT belemmeren en zo de prostaatvergroting helpen tegengaan. Het actieve bestanddeel van deze bessen is de vetfractie, die vooral vetzuren met een middellange keten bevat. Daarom zou kokosolie, welke rijk is aan MCT’s een positief effect kunnen hebben op prostaat. (4)
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…