Kokosolie

De vele toepassingen van kokosolie

De vele toepassingen van kokosolie: glijmiddel, massage olie, tandpasta, haarmasker…

In de ayurveda wordt ghee (geklaarde boter) en vooral kokosolie gebruikt als drager van medicijnen en kruidenmengsels. Dit komt omdat voornamelijk kokosolie een heel stabiel vet is met een antimicrobiële werking. Op kamertemperatuur minstens 2 jaar houdbaar.

Kokosolie als handcrème bij droge handen

De ideale handcrème: Bekijk eens het ingrediëntenlijstje van je normale handcrème. Deze zit meestal vol troep, water en moeilijke woorden. Moeilijke woorden waarvan je de betekenis beter niet weet. Daarenboven wordt voor de eeuwige bewaring meestal nog parabeen in verschillende vormen gebruikt, waarvan vaststaat dat ze kankerverwekkend zijn. Beter je handen minder wassen dan deze dure of goedkope junkcrèmes te gebruiken. Extra vierge kokosolie is helend voor droge handen. De zeer kleine vetmoleculen rijk aan MCT dringen snel de huid in. Nog beter wordt het als je bij kokosnootolie wat etherische olie van limoen, citroen en sinaasappel doet. Dan ruikt je handcrème op basis van kokosolie heerlijk fris. Bovendien zorgen de etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel er ook voor dat je handen zijdezacht gaan aanvoelen. Waarom? De etherische olie in de schil van deze vruchten zorgt dat de schil haar vochtbalans behoudt.

--

Doe zelf de test. Rasp de schil van een limoen, citroen of sinaasappel lichtjes. Leg de vrucht met de licht geraspte schil er nog rond weg en je zult zien dat al na één dag deze keihard is geworden. De schil heeft haar etherische olie bij het raspen verloren. Wat de etherische olie voor de schil kan doen, namelijk de vochtbalans regelen, kan ze ook voor jou.

Kokosolie als voetverzorging tegen kloven voor zachte voeten

Ideaal ook voor kloofjes aan de voeten (en handen): wrijf je hiel in met kokosolie elke avond voor je gaat slapen, doe er propere sokken over en je zult merken dat na een paar nachten je voeten er veel beter uitzien! Combineer dit met de inwendige inname van een lepel plantaardige omega 3/6/9 per dag.

Kokosolie is ideaal glijmiddel, beter dan vaseline

Kokosolie is veel veiliger dan producten op basis van petroleumderivaten, een ideale keuze dus voor een natuurlijk glijmiddel. Stukken beter dan vaseline, wat uiteindelijk een petroleumderivaat is. Trouwens, wie doet er nu petroleumderivaten aan of in zijn lichaam? Kokosolie is levend voedsel en stimuleert tevens seksuele prikkelingen. Doordat kokosnootolie ook veel laurine-, capryl- en capronzuren bevat, gaat ze schimmelinfecties tegen en werkt ze genezend. Bij schimmelinfectie zowel kokosolie rijkelijk consumeren (2 à 3 lepels per dag) en aanbrengen in vagina en op de huid.

--

Massage olie nodig? Ook bij massages is kokosolie ideaal

Kokosolie puur of gemengd met cashew-, olijf-, amandel- of avocado olie vormt een ideale massageolie. Als je kokosolie puur gebruikt, is ze vast onder de 25 °C en smelt ze tijdens de massage. Wil je ze liever steeds lopend? Meng ze dan met bovenvermelde olies en met wat druppeltjes etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout: deze mengelingen laten je volop genieten van je massage. Sommige zijn zelfs heerlijk om te eten en te likken. Opgepast: sommige etherische oliën kunnen afhankelijk van de persoon allergische reacties veroorzaken.

Kokosolie gebruiken als natuurlijke tandpasta zonder fluoride

Kokosolie heeft sterke antibacteriële, antivirale en antischimmel werking. Bijgevolg is er niets beter en natuurlijker om je tanden te poetsen. Je tanden poetsen met kokosolie kan tandcariës met 80% voorkomen aldus Dr. J. Kabara. Als je bij kokosolie een beetje etherische olie doet in de smaak die je graag smaakt en ruikt, dan zullen je tanden en partner je heel dankbaar zijn. Vele tandpasta’s zitten vol junk, onbegrijpelijke dingen die je beter niet in je mond aanbrengt. Zelfs veel ‘natuurlijke’ tandpasta’s bevatten een massa sorbitol om de rommel die ze bevatten te camoufleren. Uiteraard is kokosolie ook ideaal als lippenbalsem.

Haarmasker zelf maken? Gebruik zeker kokosolie voor in je haar

In India en op de Filipijnen weet men al lang dat kokosnootolie fantastisch is voor het haar. Het is de perfecte haarconditioner. Het geeft haar zijn natuurlijke glans terug. Een studie vergeleek de effecten van kokosnootolie, zonnebloemolie en minerale olie (petroleumderivaten) bij de behandeling van beschadigd- en onbeschadigd haar. Kokosnootolie kon het eiwitverlies van onbeschadigd- en beschadigd haar beter beperken dan zonnebloemolie of minerale olie. De onderzoekers zeggen dat de bijzonder kleine moleculen van kokosnootolie gemakkelijker en dieper in de haarschacht kunnen binnendringen. (97) Joke, een herboriste wrijft wekelijks de natte haar- punten van haar dochtertje in met extra vierge kokosolie om het haar een natuurlijke glans te geven en te beschermen tegen uitdroging en extreme vervuiling.

In eerste instantie is natuurlijk een gezond en gebalanceerd dieet verrijkt met kokosolie en een beetje omega 3/6/9 de beste manier om conditie van je huid en haar te verbeteren. Schoonheid komt in eerste instantie van binnenuit! Bijzonder goed voor de haren zijn tarwekiemen. Tarwekiemen bevatten veel kiezelzuur (silicium) en bijna alle vitaminen B voor sterk haar. Door kokosolie ook aan de buitenkant te gebruiken versterk je het geheel op een natuurlijke wijze. In tropische landen doen ze dit meestal voor het wassen van de haren.

Kokosolie in het haar tegen roos, schilfertjes, luizen, schimmelnagels en wratten

Kokosnootolie blijkt bij sommigen ook heel goed te werken bij roos, schilfertjes en luizen. Te gebruiken voor of na de wasbeurt. Kokosolie kan ook gebruikt worden om wratten en nagel- schimmels te doen verdwijnen. Kokosolie samen in een oplossing van geperste look en een beetje tea tree olie om het geheel te versterken. Dagelijks 3 à 4 keer aanbrengen samen met cocos tijdens de maaltijden en dit gedurende 2 à 4 maanden… en weg zijn de wratjes en de schimmelnagels. Ook de pels van dieren krijgt meer glans met kokosnootolie. Vooral bij paarden.

Kokosolie als natuurlijke deodorant

Kokosnootolie is ook de ideale deodorant. De bacteriën die zweet doen ruiken worden gedood door de capron-, capryl-, en laurinezuren van extra vierge kokosolie. Door aan kokosolie nog wat etherische olie toe te voegen van tijm, rozemarijn, tea tree of salie versterk je nog de antibacteriële werking die geurtjes voorkomen.

Bakken, braden, wokken: extra vierge kokosolie in de keuken. Zeer stabiel en 0% transvetten

Omdat ze in hoofdzaak verzadigde vetten bevat, zal kokosolie niet snel ranzig worden op kamertemperatuur en evenmin van structuur veranderen bij hoge temperaturen. Het is ideaal om mee te bakken, te wokken, te braden en frituren. Waarom? Kokosolie bevat 92% gezond verzadigd vet met slechts maximaal 2% meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s). Hierdoor is kokosolie 300 keer minder vatbaar voor oxidatie dan bijvoorbeeld lijnzaadolie en 5 keer minder dan olijfolie. Kokosolie kan gemakkelijk ongekoeld twee jaar goed blijven zonder ranzig te worden. Het kan verwarmd worden op hoge temperaturen en dit keer op keer zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen gaan vormen. (31)

Cherie en John Calblom en Michael Mahaffey, auteurs van het boek ‘ The complete cancer cleanse’, raden in hun boek ten stelligste aan om te koken met ‘extra vierge kokos olie‘ omdat, stellen zij, kokosolie de meest stabiele olie is van alle plantaardige oliën’. (34) Ook Udo erasmus beschouwt extra vierge kokosolie als het beste vet om te verhitten. Extra vierge kokosolie bevat 0% transvetten. Het is een perfecte oplossing om de zeer ongezonde transvetten te voorkomen in je eigen keuken. Moesten vele fabrikanten van bewerkte producten hun geraffineerde en gehydrogeneerde plantaardige olie vervangen door extra vierge kokosolie, de mensen zouden er mooier en gezonder uitzien.

Alléén extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit. Belangrijk is dat je kiest voor biologische ongeraffineerde, niet ontgeurde en ongeharde kokosolie. De meeste kokosoliën zijn helaas geraffineerd, ontgeurd en ontkleurd. Kies uitsluitend voor extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit, die nog ruikt naar kokosnoot.

Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes
Tags: kokosolie

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago