Omega olie

Afvallen? Kies geen vetarm dieet maar ga voor omega

Afvallen? Kies geen vetarm dieet maar ga voor omega 3 en omega 6

Vetarme diëten in het algemeen en de bekommernis om vetarm te eten in het bijzonder zijn misschien wel goed bedoeld, maar ze zijn schadelijk voor ons lichaam. De FAO adviseert dat minstens 15% en maximum 35% van de calorieopname uit vet afkomstig moeten zijn (15). Vetoplosbare voedingsstoffen zoals alle carotenen waaronder bijvoorbeeld beta-caroteen in wortels, alfa-caroteen in rode paprika, luteïne in spinazie, zeaxanthine in maïs en lycopeen in tomaten worden slechts goed opgenomen als gezonde vetten aanwezig zijn. Dat geldt ook voor vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K. Ook andere levensnoodzakelijke stoffen zoals co enzym Q10, liponzuur en carnitine hangen volledig af van de opname van vetten. Daarenboven verstoren tekorten aan gezonde vetten de hormoonbalans. (15)

Voor afvallen heb je omega 3 en omega 6 nodig, zeker geen vetarm dieet

In 1995 verscheen een artikel in het magazine van de Amerikaanse diëtistenvereniging waarin Allred aantoonde dat een overdreven fixatie op vetloos of vetarm eten (caloriearm) mede oorzaak is van het alarmerende overgewicht. Tekorten aan omega 3 en omega 6 vertragen het metabolisme. We gaan dus minder calorieën verbranden in rust. Daarom zijn voldoende omega 3 en omega 6 essentieel om sneller af te vallen of om slank te blijven. Dr. D. Horrobin stelt: ‘Dikke mensen zouden wel eens kunnen lijden aan omega 3 en omega 6 tekorten’ (16). Udo Erasmus bevestigt dat omega 3 en omega 6 de stofwisseling, de verbrandingssnelheid en de energieproductie verhogen (18). Waardoor we meer en sneller verbranden en meer energie hebben.
Omega 3 stimuleert prostaglandinen type 3, die helpen vocht uit de weefsels af te voeren. Overtollig gewicht is vaak te wijten aan het vasthouden van vocht (oedeem).

--

Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago