Welke omega 3, omega 6,omega 9 olie kun je het beste kiezen?
Omega olie en Gamma linoleenzuur (GLA)
Zonder voldoende linolzuur (omega-6) maakt het lichaam te weinig GLA aan. Volgens Ann Gittleman is GLA nodig voor de aanmaak van prostaglandines die de energiecentrales van de cellen (mitochondriën) aanzetten om lichaamsvet te verbranden ‘bruin vet’ (16).
Ook Dr. Horrobin is van mening dat GLA (afkomstig van linolzuur, omega-6) effectief is in het bevorderen van gewichtsverlies (16). In plaats van weinig of geen vet moeten we ons richten op voldoende en gezonde vetten. Vrouwen en mannen die naar de minimum 15% vetcalorieën streven, dienen voldoende aandacht te schenken aan het opnemen van een minimum hoeveelheid omega-3/6.
Kies voor een omega olie zonder toegevoegde vlaszaaddeeltjes
Ten eerste blijven heel veel vlaszaaddeeltje achter in de fles. Omdat de vlaszaaddeeltje olie opslorpen en zich hierdoor vrij stevig op de bodem vastklemmen, krijg je ze zelfs met schudden moeilijk los. Dat is geldverspilling.
Ten tweede omdat vlaszaaddeeltjes heel rijk zijn aan lignanen. Deze zijn in kleine hoeveelheden prima maar in de vorm van een dagelijks supplement zijn deze plantaardige oestrogenen eerder negatief. Fyto-oestrogenen zijn stoffen met zwakke hormoonachtige werking. Ze horen niet in overmaat gesupplementeerd te worden. Zie tekst p. 25 “Omega-3/6 verpakt in plastiek of HDPE? Nee, dank u!”.
Ten derde bevatten vlaszaaddeeltjes cyanide. ‘Lignaanrijke vlaszaadolie bevat cyanogene glycosiden (cyanide) die worden omgezet tot SCN. Hetgeen de mogelijkheid van de schildklier om jodium op te nemen onderdrukt, met het risico op struma. Gewone vlaszaad/lijnzaadolie is vrij van cyanogenen glycosiden’ (91).
50% van alle jodium in ons lichaam wordt opgenomen door de schildklier. De schildklier is verantwoordelijk voor het metabolisme, de lichaamstemperatuur, de voortplanting en de groei. Een trage schildklier is vaak een reden waarom sommige mensen sneller dik worden en moeilijk kunnen afvallen. Ze verbranden te weinig.
A. Simopoulos waarschuwt: ‘Lijnzaad of lijnzaadmeel bevatten een chemische stof cyanide, die uw schildklier kan beletten om jodium op te nemen, waardoor het risico toeneemt dat u struma (gezwollen schildklier) krijgt’. (90) ‘Vers vlaszaad bevat de giftige stof cyanide (thiocyanate), een stof die in het bloed teruggevonden wordt na het eten van vlaszaad’ (92). Alleen koken of grillen neutraliseert cyanide waardoor het niet meer schadelijk is.
Beste omega olie met palmitinezuur voor vrijer in- en uitademen
Palmitinezuur, waarvan rode palmolie de rijkste bron is, is het belangrijkste vetzuur ter bescherming van de longblaasjes. Het verlaagt de oppervlaktespanning van de longblaasjes waardoor ademhalen minder inspanning kost en voorkomt dat longblaasjes dichtklappen en daardoor niet functioneren. ‘Palmitinezuur is het belangrijkste vetzuur voor een normale longsurfactant’ (93), een stof die we terugvinden in de longen en die de oppervlaktespanning verlaagt.
Goede omega 3, omega 6 en omega 9 olie is veel goedkoper dan capsules
Omega-3/6/9 capsules kosten schijnbaar minder. Maar dat is schijn. Als je een goed merk neemt, dan heb je al gauw 12 tot 20 capsules van 200 mg tot 1g nodig om voldoende Omega-3 en 6 op te nemen. Een eetlepel plantaardige olie bevat 15g omega-3/6/9. Daarenboven zijn capsules gemaakt van gelatine of varkenshuid. Dat is nu ook niet het meest gezonde.
1 capsule is bijzonder weinig (0,2g tot 1,2g) 1 dessertlepel (5g) = 5 grote capsules
Waarom omega-3 en omega-6 levensnoodzakelijk zijn
Waarom zijn voldoende alfa-linoleenzuur (omega-3) en linolzuur (omega-6) levensnoodzakelijk? De tijd dat we dachten dat vetten alleen maar calorieën leverden is definitief voorbij. Om het met de woorden van Udo Erasmus te zeggen: ‘Omega-3 en omega-6 besturen alle levensprocessen in ons lichaam. Leven zonder hen is ondenkbaar. Als ons voedsel een tekort toont in omega-3/6, kunnen we problemen verwachten met onze gezondheid.’(26) Zonder gezonde vetten geen gezonde hormoonbalans, geen gezonde cellen en geen elektrische geleiding.
Gezonde vetten = gezonde hormoonbalans met juiste omega olie
Uit zowel omega-3 als omega-6 maakt het lichaam vetzuren aan die de voorlopers zijn van de hormonen. ‘Te weinig vetten kan de voorraad geslachtshormonen die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van zowel mannen als vrouwen verminderen’ (27). Tekort aan alfa-linoleenzuur (omega-3) of linolzuur (omega-6) resulteert daarom in een verstoorde hormoonspiegel bij zowel mannen, vrouwen als kinderen.
Ook worden de eicosanoïden, hormoonachtige stoffen (prostaglandinen en leukotriënen) verondersteld aangemaakt te worden uit de verlengde ketens van de stamvetzuren alfa-linoleenzuur (omega-3) en linolzuur (omega-6) in de celmembranen. Zij regelen de activiteiten van de cellen en hebben een krachtige uitwerking op alle belangrijke functies van het menselijk lichaam.
Gamma linoleenzuur (GLA) en gezonde hormoonbalans: Leslie Kenton schrijft in haar boek ‘Passage to power, natural menopause revolution’, dat GLA gemaakt wordt van linolzuur (omega-6) en positief werkt voor de aanmaak van geslachtshormonen, de oestrogenen (vrouw) en testosteron (man). (1)
Een gezond lichaam = gezonde celwanden
De mens bestaat uit miljarden cellen. De vitaliteit van elke cel is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit en bescherming die de celwanden (membranen) bieden. De kwaliteit van alle celwanden wordt beheerst door omega-3 en omega-6 vetzuren. Voldoende omega-3/6 maken de celwanden soepel en doorlaatbaar waardoor zij voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalstoffen gemakkelijk kunnen afvoeren. Voor de bescherming van de celwanden zijn antioxidanten zoals vitamine E en carotenen uiterst belangrijk.
De elektrische geleiding door omega olie
Doordat omega-3/6 onverzadigde vetzuren zijn, zorgen zij dat de batterijen van onze cellen opgeladen kunnen worden. Zij zorgen voor de geleiding en opwekking van elektrische impulsen. Te weinig omega-3/6 maakt ons moe. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Minnesota is de EKG (elektrocardiogram), de grafische weergave van elektrische activiteit van het hart ,een goede indicator op het risico van hart- en vaatziekten.
Johanna Budwig over het opladen van onze batterijen. Wat iedereen moet weten!
‘Omega-3/6 vetzuren zijn gemakkelijk in staat zich te binden met eiwitten waardoor nieuw materiaal naar de cellen wordt gevoerd. De tweepoligheid tussen vet (celomhulsel) en eiwit (celkern) is van fundamenteel belang voor het behoud en de structuur van alle levende cellen. Deze tweepoligheid hangt grotendeels af van de aanwezigheid van voldoende omega-3/6. Het gebrek aan omega-3/6 verlamt vele vitale functies. Wanneer de tweepoligheid tussen de celkern en het celomhulsel wordt vernietigd, door bijvoorbeeld een tekort aan omega-3/6 of door gedeeltelijk of geheel geharde vetten (transvetten) te consumeren, betekent dit dat de elektrische lading verdwijnt. Met andere woorden de batterij van de cel raakt leeg. De mogelijkheid om de batterij van onze cellen te herladen hangt af van de elektronen in omega-3/6. Daarenboven trillen de elektronen van plantaardige omega-3/6, met dezelfde golflengte als zonnestralen. Hierdoor zijn ze in staat om zonne energie op te nemen, te stockeren en wanneer nodig vrij te geven om vitale lichaamsfuncties te kunnen vervullen.’ Aldus de legendarische Johanna Budwig in haar revolutionaire boek uit 1959: ‘Lijnzaadolie als een echte hulp tegen artritis, hartziekte, kanker en andere ziekten’. Johanna Budwig zweert bij een combinatie van cottage cheese en omega-3/6.
Conclusie: zonder omega-3 en omega-6 is er voor de mens geen leven. Onvoldoende omega-3/6 vermindert onze vitaliteit. ‘Vetten zijn de bepalende factor voor alle lichaamsfuncties’ Ivar Bang, 1911.
Tekort aan omega-6 kan zich uiten in: (28) Haarverlies, droge huid en haren, groeistoornissen, droge ogen, eczeem of huiduitslag, leververvetting, uitdroging, miskramen, artritis, verhoogde cholesterol, PMS (Pré-Menstrueel Syndroom)
Tekort aan omega-3 kan zich uiten in: (28) Tintelend gevoel in de armen en benen, zwakte, verminderd gezichtsvermogen, hoge bloeddruk, gedragsstoornissen, leerproblemen, ADHD, te “dik” bloed, oedeem (vasthouden van vocht), langzame stofwisseling, ontstekingsgevoeligheid, minder uithoudingsvermogen, meer pijn bij artritis, PMS.
Neem omega-3/6 olie zonder toegevoegde fyto-oestrogenen
Plantaardige fyto-oestrogenen (bv. isoflavonen en lignanen) zijn aanwezig in meer dan 300 planten: lijnzaad, soja, rode klaver, hop, salie, zilverkaars en fenegriek zijn rijke bronnen. Maar ook in thee, peterselie, look, tarwe, haver, bonen, alfalfa, spruiten, appels, kersen, pruimen, granaatappels, asperges, wortelen, ijsbergsla, broccoli, bloemkool, erwten, prei, ui, bruine rijst, peulvruchten, zemelen, banaan, koffie en zelfs whisky.
Planten maken deze fyto-oestrogenen aan onder meer om de vruchtbaarheid van hun vijanden te saboteren. Zo werden wilde wortels en granaatappels door onze voorouders gebruikt als anticonceptiemiddel. Ooit werden een groot deel van de Australische schapen onvruchtbaar na het te overvloedig eten van klaver.
Geen overmaat aan plantaardige oestrogenen in babyvoeding. Aldus het advies van Richard Sharpe (53). ‘Er zijn tamelijk sterke aanwijzingen dat soja gunstige effecten heeft bij volwassenen, maar het bevat een groot aantal krachtige fyto-oestrogenen en ik ben er niet gelukkig mee dat kinderen die nog in de groei zijn al te veel soja eten’.
Mary Fallon schrijft in Nourishing Traditions p. 201 dat te veel plantaardige oestrogenen de werking van de schildklier kunnen onderdrukken. De Okinawa’s hebben 7 maal meer plantaardige oestrogenen (o.a. flavonoïden), in hun bloed dan Amerikanen. Toch is het advies van de wetenschappers van de ‘Okinawa 100-jarigen studie’, B. en G. Willcox en M. Suzuki: ‘flavonoïden (en andere plantaardige oestrogenen) moet je binnen krijgen op een natuurlijk wijze, dus niet in pilvorm.’ (54)
4 glazen thee bevatten tussen de 47 en 67 mg plantaardige oestrogenen (o.a. flavonolen) (55). Ruim voldoende, natuurlijk en zonder calorieën. De fantastische catechinen in de thee niet eens meegerekend, die krijg je er gratis bovenop. Jasmijn thee: 16,8mg per kop, groene Japanse thee 14,5mg en zwarte thee 11.8mg per kop.
Omega-3/6/9 olie en vitamine E zijn gezond voor hart en bloedvaten
De combinatie linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) is sterker dan het individuele resultaat. Een hogere inname van omega-3/6 vermindert het risico op hart- en vaatziekten. (101)
Omega-3
Omega-3 vermindert de vorming van bloedstolsels door de bloedplaatjes minder kleverig te maken en door de aanmaak van fibrinogeen (stollingseiwit) af te remmen. (73) ‘Bij mensen die beginnen met omega-3 olie te nemen, doet zich soms een spectaculaire daling van het triglyceridengehalte voor in het bloed. Hun cholesterolgehalte kan ook dalen met 25%.’ (74)
Omega-6
De Japanse dokter en professor Hiroyasu en zijn collega’s van de universiteit van Tsukuba in Ibaraki-ken, onderzochten gedurende 6 tot 14 jaar 7.450 mannen en vrouwen tussen de 40 en 85 jaar. Ze kwamen tot de conclusie dat een toename van 5% in de consumptie van linolzuur (omega-6) de kans op alle beroertes verlaagde met 28% (34% op een beroerte door zuurstofgebrek (trombose), 37% op een lacunaire beroerte en 19% op een hersenbloeding). Ook deed linolzuur (omega-6) de bloeddruk dalen, maakte het in de studie het bloed minder kleverig en verminderde het de vorming van klonters.
‘Hartweefsel heeft linolzuur (omega-6) nodig om goed te functioneren. Van de ongeveer 45 bekende essentiële nutriënten die we dagelijks nodig hebben, is linolzuur (omega-6) diegenen die we het meest nodig hebben,’ schrijft Udo Erasmus (72)
Omega-9
Omega-9 verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed (verhoogt licht de HDL en verlaagt merkbaar de LDL).
Vitamine E
‘Meer vitamine E in ons bloed, betekent een verminderde kans dat de vetzuren worden aangetast door vrije radicalen. Vitamine E verhindert dat vet in het bloed ranzig wordt (oxideert) waardoor vet aan de bloedvaten zou vastkleven. Ook cholesterol kleeft aan de bloedvaten, wanneer het door vrije radicalen ranzig geworden is, omdat er te weinig antioxidanten in het bloed zijn.’ (75)
Omega olie goed voor huid, nagels en ogen
Omega-3 en omega-6 samen met veel vitamine E en veel carotenen dragen bij tot een mooie huid, sterke nagels, glanzend haar en gezonde ogen. Huid, nagels, ogen en haar zijn de spiegels van onze innerlijke gezondheid. De huid, de nagels, de ogen en zelfs het haar hebben gezonde vetten nodig en voldoende vitamine E en carotenen. Van vitamine E en carotenen is algemeen geweten dat zij de huid goed kunnen beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-stralen en luchtverontreiniging. Vitamine E en carotenen helpen het verouderen van de huid voorkomen.
Een droge huid, jeuk, eczeem, schilfering, dof en dun haar zijn vaak een gevolg van een onevenwicht of een tekort aan omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-6 is het belangrijkste vetzuur voor een mooi huid. Vanuit linolzuur maakt het lichaam gamma-linoleenzuur. Gamma-linoleenzuur wordt vaak de huidolie genoemd en vinden we ook terug in bernagie, teunisbloem en hennepolie. Maar het lichaam kan zelf van linolzuur (omega-6) GLA aanmaken.
Het belangrijkste vetzuur in het oog is DHA, dat het lichaam aanmaakt uit alfa-linoleenzuur (omega-3). DHA in het oog dat blootgesteld wordt aan zonlicht, zou zonder antioxidanten zoals vitamine E en carotenen (bv. luteïne en zeaxanthine) snel oxideren en het slachtoffer worden van vrije radicalen. Met een sterke achteruitgang van het zicht als gevolg.
‘Delta-tocotriënolen (vitamine E) kunnen melanoma en huidkanker helpen 36 voorkomen. Tocotriënolen (vitamine E) beschermen de huid tegen oxidatieve stress van de zon of UV-straling. Tevens beschermen ze de huid tegen luchtvervuiling’, aldus dokter Theriault, professor aan de universiteit van Hawaï, in zijn boek ‘The right vitamine E-tocotrienols’.
Omega 3 en psoriasis
Bij psoriasis stapelt ‘leukotrieen B4’ zich op in de huid en zorgt voor ontstekingen. Omega-3 voorkomt de aanmaak van te veel leukotrieën B4 en helpt daarom meestal sterk om met psoriasis komaf te maken. (universiteit van Californië, dermatoloog Dr. Davis)
Omega 3 en omega 6 diabetes
‘Het echte probleem bij diabetes is de ontregeling van het vetmetabolisme en niet de omzetting van suiker. Het probleem met de suiker is een nevenprobleem van het verstoorde vetmetabolisme’. Aldus Dr. Johanna Budwig (‘Flaxoil as a true aid’, p. 12).
Als de celomhulsels (membranen) ongezond zijn doordat ze ingepalmd zijn door industriële geraffineerde, ontgeurde en gefractioneerde vetten en transvetzuren waardoor omega-3/6 vetzuren hun werk niet meer kunnen doen, ontstaat er een ernstig probleem van doorlaatbaarheid van de celmembranen (insulineresistentie). Voedingsstoffen en suikers raken niet meer in de cellen, met als gevolg o.m. een te hoge bloedsuikerspiegel.
‘Omega-3 en omega-6 toegediend aan diabetici verlagen de behoefte aan insuline, waarmee bewezen is dat insuline van omega-3 en omega-6 afhankelijk is,‘ aldus Udo Erasmus in ‘Vitale vetten, fatale vetten’, p. 396). Omega-3/6 dient door antioxidanten zoals vitamine E en carotenen beschermt te worden voor aanvallen van vrije radicalen.
‘Diabetici dienen geoxideerde vetten en oliën te vermijden.’ Vandaar dat voldoende vitamine E en carotenen omega-3/6 ruimschoots moeten vergezellen om oxidatie te voorkomen. ‘Transvetzuren spelen niet alleen een rol bij hartkwalen maar hebben ook een nadelige uitwerking op diabetes,’ schrijft Mary Enig in ‘Feiten over vetten’ op p. 92.