Extra vierge rode palmolie is niet alleen een rijke bron van beta-caroteen, maar van een heel boeket carotenoïden. Rode palmolie is de rijkste plantaardige natuurlijke bron van carotenen (carotenoïden). Dit wil zeggen dat rode palmolie 10 tot 15 maal meer carotenen bevat dan worteltjes en 50 maal meer dan tomaten. De positieve effecten van carotenen op kanker zijn in tal van studies aangetoond. (160) (161) (162). Er bestaan wel 600 carotenoïden en in rode palmolie vinden we een breed spectrum, waarvan lycopeen, luteïne, zeaxanthine, cryptoxanthine, alfa- en beta-caroteen de belangrijkste zijn.
Beta- en alfa-caroteen, luteïne en zeanxanthine zijn zeer belangrijk voor de ogen, alfa-caroteen is belangrijk voor het immuunsysteem, lycopeen werkt beschermend tegen prostaatkanker…Men heeft ontdekt dat een complex van verschillende carotenoïden een veel sterkere invloed op ons lichaam heeft dan wanneer we ons alleen tot overeenkomstige dosis beta-caroteen zouden beperken. Zo beschermt lycopeen samen met beta-caroteen beter tegen zuurstofoxidatie dan lycopeen alleen. (136)
Het langdurig toedienen van een supplement van één geïsoleerd synthetisch caroteen in plaats van het geheel aan carotenoïden, kan onze gezondheid soms eerder schaden dan goed doen. Vandaar dat de carotenen uit rode palmolie een goede keuze zijn, omdat deze olie een uniek spectrum van verschillende carotenen bevat. Het geheel werkt altijd sterker dan een geïsoleerd element!
De carotenen uit rode palmolie verminderen de kans op hormoonafhankelijke borstkankers. (175) Alfa- caroteen toonde een hogere potentie dan beta- caroteen om kankergroei te onderdrukken. (176) Alfa-caroteen en lycopeen, beiden aanwezig in rode palmolie verkleinen de kans op longkanker. Beta-caroteen, luteïne en beta- cryptoxanthine deden dit beduidend minder sterk. (177) Alfa-caroteen, en in mindere mate beta-caroteen, verminderen het risico op longkanker bij muizen (133) Hoe groter de inname van alfa-caroteen, hoe minder menselijke kankercellen konden groeien in laboratoriumproeven. (178) Het risico op borstkanker verhoogt als het gehalte in het bloed van beta-caroteen, luteïne, alfa-caroteen en beta-cryptoxantine daalt. (179)
Carotenen kunnen tegen borstkanker helpen beschermen. Indische vrouwen met borstkanker hebben lage gehaltes van beta-caroteen, zeaxanthine en luteïne. (180) Kanker wordt mede veroorzaakt door de schade die vrije radicalen aan het DNA en RNA van lichaamscellen aanrichten. Alfa-caroteen beschermt de celmembranen beter dan beta-caroteen tegen kankerverwekkende vrije radicalen. (134) Dieren die voldoende beta-caroteen hebben, krijgen geen kanker zelfs als kankercellen worden geïnjecteerd.
Lycopeen kan het risico op prostaatkanker met 45% doen dalen als deze geleverd wordt via de voeding (zoals tomaten en rode palmolie). Mannen met het hoogste gehalte aan verschillende carotenen in hun bloed hebben ook 36% minder kans op hartaanvallen of om voortijdig te sterven. Onderzoekers ontdekten dat rokers met het hoogste gehalte aan gemengde carotenen in hun bloed het minste risico hadden op longkanker. (127)
Dr. F. Chytill van de Vanderbilt universiteit stelt: ‘De kennis die we hebben over vitamine A (beta-caroteen) opent nieuwe perspectieven in kankertherapie. Het lichaam heeft de mogelijkheid om beschadigde cellen te herstellen. Wij hebben evidentie uit laboratoriumonderzoek dat kankers zoals borst-, long- en huidtumoren kunnen afgeremd worden met een behandeling van vitamine A (beta-caroteen). (126)
Prof. Keramat Ali van de universiteit van Dacca, Bangladesh, heeft aangetoond dat de toestand van kinderen die leden aan luchtweginfecties, diarree en andere darmproblemen, verbeterde door ze elke dag crackers met rode palmolie te voeden. Tijdens de periode dat zij deze crackers aten, hadden zij beduidend minder last van de luchtwegen en darmen. (167) Kinderen die tekorten hebben aan beta-caroteen (vitamine A) ontwikkelen sneller ademhalingsproblemen en diarree. (125)
Daarenboven valt op te merken dat rode palmolie heel veel palmitinezuur bevat en dat is net het belangrijkste vetzuur voor een goede functie van de longblaasjes. Voldoende palmitinezuur zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan ademen bij zwaardere inspanningen, omdat het helpt de longblaasjes zich te ontplooien en dus zo helpt te voorkomen dat de longblaasjes dichtklappen. Palmitinezuur zorgt ook voor minder oppervlaktespanning op de longblaasjes.
Antioxidanten helpen ook hart- en vaatziekten voorkomen. Dit gebeurt in drie stappen. Ten eerste zorgen carotenen en vitamine E ervoor dat de ‘goede’ HDL-cholesterol in het lichaam stijgt. Ten tweede zorgen ze ervoor dat de ‘slechte’ LDL-cholesterol daalt. En tenslotte zorgen ze ervoor dat er geen oxidatie van LDL-cholesterol optreedt (door oxidatie wordt slechte cholesterol hard), wat een essentiële stap is in het dichtslibben van de slagaders. In een studie, waarbij men 1899 mannen met een vetrijk dieet onderzocht, kwam men tot de conclusie dat diegenen die de meeste carotenen in hun bloed hadden, 36% minder kans op hart- en vaatziekten hadden. ( 138) Dokter David Kritchevsky van het Wistar instituut van Philadelphia (VS), heeft aangetoond dat bij gebruik van rode palmolie men het minst kans heeft op aderverkalking in vergelijking met geraffineerde, gebleekte en ontgeurde palmolie. De bescherming tegen de aderverkalking komt door de grote hoeveelheden antioxidanten die rode palmolie bevat, met name de carotenen en de tocotrienolen. (168). Het risico op aderverkalking neemt af bij hoge innames van alfa-carotenen. (137) De medische school van Harvard voerde een 10-jarige studie uit 22.000 artsen en constateerde dat zij die supplementen met beta-caroteen innamen 50% minder risico hadden op hartaanvallen en hersenberoertes. (127)
Niet alleen hebben we carotenen nodig in de strijd tegen de maculadegeneratie (de ouderdomsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen), ook beschermen zij onze huid tegen ultraviolette straling, volgens Dr. Traber van de universiteit van Berkeley, Californië. (146)(148)(150)
Vooral de tocotrienolen hebben een tumorremmende werking in het lichaam en kan men positief gebruiken in de strijd tegen (huid)kanker. (147) (149) Het rood verbranden van de huid door zonnestralen wordt verminderd door het consumeren van gemengde carotenoïden. Carotenoïden beschermen de huid tegen de vrije radicalen die zonnestralen doen ontstaan in de huid (122); zo voorkomen carotenoïden in rode palmolie peroxidatie van de vetzuren in de huid. (134)
Ten eerste: Natuurlijke carotenen hebben een andere structuur dan de chemische carotenen. Vaak zijn chemische carotenen, die men gebruikt in supplementen, voor 100% ‘transisomeren’ van beta-caroteen. Deze kunnen onze gezondheid schaden. Een studie met rokers heeft dit duidelijk aangetoond. Het nemen van dergelijke synthetische carotenen verhoogde het risico op longkanker bij rokers.
Ten tweede: Studies hebben voldoende aangetoond dat een complex van verschillende carotenen zoals in rode palmolie beter werkt dan indien we ons beperken tot slechts 1 soort carotenoïde.
Uit een onderzoek in Burkina Faso bij moeders en kinderen bleek, dat na een jaar koken met rode palmolie, men 40% minder kans had op een tekort aan vitamine A.(1) Een andere studie van het National Nutrition Institute van Hyderabad in India, heeft aangetoond dat bij schoolgaande jeugd, die elke dag 5 ml rode palmolie per dag innam, de serumwaarden van beta-caroteen merkelijk verbeterden. (145) Dr. Canefield van de universiteit van arizona in amerika, heeft ontdekt dat moeders die borstvoeding gaven, hun baby’s meer vitamine A en carotenen bezorgden door hun voedsel klaar te maken met rode palmolie dan de controlegroep die beta-caroteen in capsules innamen.
Vele onderzoekers hebben aangetoond dat chemische beta-caroteen via supplementen niet dezelfde werking heeft als beta-caroteen zoals die voorkomt in de natuur. In planten wordt beta-caroteen steeds vergezeld van een verscheidenheid van carotenen zoals luteïne, alfa-caroteen, lycopeen, zeaxanthine, cryptoxanthine, etc… Samen werken ze perfect, afzonderlijk minder en soms niet. (126)
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…