De laatste drie decennia hebben zes andere studies de effecten van saffraan op seksuele disfunctie onderzocht (3 gerandomiseerde gecontroleerde studies, 2 case series studies, 1 crossover studie). Heidary et al. voerde een case series studie uit waarin 52 niet-rokende onvruchtbare mannen werden behandeld met 50 mg saffraan, dat gedurende 3 maanden 3 keer per week werd toegediend. Er werd een sperma-analyse uitgevoerd voor en na behandeling (3). De onderzoekers vonden dat saffraan positieve effecten had op de vorm en beweeglijkheid van het sperma. Saffraan kon het aantal zaadcellen niet verhogen.
In een ander onderzoek met een hogere saffraandosis (300 mg/dag gedurende 10 dagen), vonden Shamsa et al. significante verbeteringen van zelf-gerapporteerde erectiestoornissen en nachtelijke penis-tumescentie bij 20 mannelijke patiënten met erectiestoornissen (4). Saffraan kan dus seksuele stoornissen verbeteren bij mannen en vrouwen met een ernstige depressie en daaraan verbonden seksuele disfunctie (door Fluoxetine’).
Andere studies konden geen lustopwekkende effecten van saffraan bij mannen bewijzen (5)(6). Safarinejad et al. vergeleken saffraan (60 mg/dag) met sildenafil (50 mg/dag) bij 307 mannen met erectiestoornissen (5). Ze vonden geen gunstig effect van saffraan bij een dosis van 30 mg/dag gedurende 12 weken bij mannen met een erectiestoornis. Ook studies op grotere schaal konden geen verschillen aantonen in spermaparameters bij 260 onvruchtbare mannen met idiopathische oligoasthenoteratozzspermia (OAT) die gedurende 26 weken 60 mg/dag saffraan hadden genomen in vergelijking met de placebo-groep.(6).
Ten slotte hebben 2 studies de effecten van saffraan supplementen onderzocht voor de behandeling van seksuele problemen bij patiënten met een ernstige depressie en een Fluoxetine-geïnduceerde seksuele disfunctie. Modabbernia et al. vonden dat het toedienen van saffraan (30 mg/dag gedurende 4 weken) werkzaam was bij de behandeling van fluoxetine gerelateerde erectiestoornissen bij getrouwde mannen met een ernstige depressie bij wie de depressie was gestabiliseerd door Fluoxetine (7).
Kashani et al. steunen de resultaten van Modabbernia et al. over de effectiviteit en veiligheid van saffraan voor de behandeling van seksuele stoornissen en breidt de onderzoeksresultaten uit tot vrouwen met een Fluoxetine-geïnduceerde seksuele stoornis (8).
Deze 2 studies tonen aan dat een dosis van 30 mg/dag saffraan kan leiden tot verbeteringen in de seksuele functie van mannen en vrouwen met een ernstige depressie en Fluoxetine-geïnduceerde seksuele disfunctie. Saffraan had in beide studies geen bijwerkingen. Dit is een belangrijk voordeel t.o.v. de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI), medicatie die wordt voorgeschreven bij seksuele stoornissen en significante bijwerkingen heeft. Saffraan kan naast zijn werking als antidepressivum een bijkomend voordeel hebben, omdat het afrodiserend is. Zo kan saffraan een nuttige aanvulling zijn op SSRI’s in de behandeling van depressie.
Conclusies: verschillende studies hebben aangetoond dat saffraan bij een seksuele stoornis bij mannen en vrouwen met matige of ernstige depressies positieve resultaten opleverde en dat saffraan als afrodisiacum een extra voordeel biedt.
Zoek je een specerij om je seksleven op te krikken? Probeer dan wat ginseng of saffraan aan je eten toe te voegen. Een studie van de Universiteit van Guelph (Canada), geleid door Massimo Marcone, onthult dat deze twee natuurlijk afrodisiaca het meest efficiënt zijn, zelfs meer dan wijn en chocolade, die enkel een psychologisch effect blijken te hebben.
Afrodisiaca worden al duizenden jaren gebruikt, maar er zijn weinig wetenschappelijke studies die geprobeerd hebben om de effecten ervan uit te leggen. Volgens John Melnyk, coauteur van de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Food Research International, is deze studie de tot nu toe meest wetenschappelijke analyse. De auteurs benadrukken dat de behandeling van erectiestoornissen met synthetische drugs zoals Sildenafil (Viagra) of Tadalafil (Cialis), voor heel wat nevenwerkingen zorgt, zoals hoofdpijn, spierpijn, wazig zicht en gevaarlijke nevenwerkingen in combinatie met andere medicatie of supplementen. “Bovendien verhogen deze synthetische drugs het libido niet”, benadrukt Melnyk.
De wetenschappers die alle bestaande studies over prikkelende stoffen geanalyseerd hebben, hebben vastgesteld dat slechts drie stoffen de seksuele werking verbeteren: ginseng, saffraan en yohimbine, een alkaloïde afkomstig van de Afrikaanse boom, yohimbe.
Het seksueel verlangen verhoogt ook na het eten van andere stoffen zoals chocolade en muira puama, afkomstig van een boom uit het Amazonegebied, met de bijnaam ‘hout van het seksueel vermogen’, maar geen enkele van deze stoffen verzekert een hogere seksuele opwinding of bevrediging. “Sommige mensen voelen het effect van de fenylethylamine van chocolade die het niveau van de serotonine en de endorfine in de hersenen verhoogt”, verklaart Marcone. Hij voegt daar aan toe dat de prikkelende kracht echter enkel op het niveau van de hersenen wordt geproduceerd. Saffraan heeft een totaaleffect, zowel fysiologisch als psychologisch.
Saffraan heeft een rustgevende werking hebben en kan het libido vergroten. Saffraan is bijzonder werkzaam bij erectiestoornissen, ook bij mannen die antidepressiva nemen. Saffraan als antioxidant verhoogt ook de vruchtbaarheid bij mannen.
Saffraan en haar caroteen crocin bevorderen de sexuele lust (afrodisiacum). Saffraan kan een rustgevende werking hebben en kan het libido vergroten. | 543 |
Saffraan is bijzonder werkzaam bij erectiestoornissen: meer erecties en langere erectie bij erectiestoornissen. | 544 |
Saffraan vermindert erectieproblemen bij mannen die antidepressiva nemen (Fluoxetine). | 545 |
Saffraan als antioxidant verhoogt de vruchtbaarheid bij mannen door de beweeglijkheid en de kwaliteit van het sperma te verhogen (zonder het aantal zaadcellen te verhogen). | 546 |
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…