Soja

Roundup ready GMO soja: invloed op milieu en oorzaak van allergie

De algemene nadelen van genetisch gemodificeerde (gmo) soja

  1. Soja is de grootste ontbosser van het Amazonewoud
  2. Soja is een topallergeen en intolerantie voor soja stijgt snel
  3. Soja is ‘Frankensteinvoedsel’ (gmo van Monsanto)
  4. Tofu wordt gemaakt met calciumsulfiet of magnesiumchloride: weinig sexy ingrediënten

1. Soja en de ontbossing van het Amazonewoud

De teelt van soja is voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontbossing van het Amazonewoud en voor het uitsterven van dieren en planten en zorgt voor sociale problemen in Zuid-Amerika. De plaatselijke bevolking, meestal kleine boeren, worden van hun land verdreven. Het Amazonewoud, maar ook waardevolle bossavanne (Cerrado) verdwijnt. Argentinië, Brazilië, Bolivia en Paraguay vallen massaal voor de gmo soja van Monsanto. Verwacht wordt dat de vraag tegen 2030 nog met de helft zal stijgen, waarvan in totaal 60% voor veevoer, 30% voor menselijke consumptie en 10% voor biobrandstof wordt gebruikt. Met een hoog percentage soja voor veevoer blijft veeteelt onrechtstreeks de grootste oorzaak van de ontbossing overal ter wereld.

In Brazilië vechten momenteel een vijf miljoen boeren terug tegen Monsanto’s wanpraktijken. Er hangt een claim van $ 7,5 miljard boven het hoofd van Monsanto. De eerste slag werd in 2012 door de Braziliaanse boeren gewonnen.

--

2. Allergie en intolerantie voor soja

0,5% tot 3% van de wereldbevolking heeft een allergie voor soja. Soja staat bovenaan in de allergenenlijst en het percentage stijgt elk jaar. Meer en meer experten wijten deze stijging aan monoculturen en aan genetisch gemanipuleerde soja (gmo of ggo soja). Verschillende studies wijten de stijging van soja-allergieën en intolleranties eveneens aan de opkomst van gmo soja.

Het overgrote deel van de soja in de wereld komt tegenwoordig van gmo soja van Monsanto. ‘Round up ready gmo soja’ is genetische gemodificeerde soja, die bespoten mag worden met round up, zodat het onkruid rond de soja vergaat, maar niet de soja. Round up ready gmo soja vertegenwoordigt 95% van alle soja in de VS en wordt vooral in Argentinië geproduceerd. Europa voert sinds 1996 Monsanto gmo soja in voor de veeteelt. Monsanto soja is echter schadelijk voor mens, dier en milieu. Voor de round up ready soja worden roekeloos grote hoeveelheden herbiciden op basis van glyfosaat gebruikt. Glyfosaat is o.a. verantwoordelijk voor misvormingen bij embryo’s van kippen en kikkers. Professor A. Carrasco toonde bij vergelijkingstudies dezelfde feiten aan in andere gebieden waar glyfosaat gespoten wordt. Cargill (provamel en alpro), syngenta en Monsanto proberen ons te doen geloven dat gmo soja maatschappelijk verantwoord kan zijn. Vele bio-organisaties en natuurverenigingen delen deze mening niet. Wij ook niet.

Allergenen treden meestal direct op en kan men nakijken via een igE test. Intoleranties treden in de loop van tijd op en kan men opsporen via IgA, IgG en IgM testen. Intolerantie voor soja komt meer voor dan allergie voor soja.

--

3. Genetisch gemanipuleerde soja (gmo of ggo) is ‘frankenstein’ voedsel

Het grootste deel van alle soja ter wereld is gmo soja. Wereldleider Monsanto verkoopt gmo sojazaden die slechts 1 keer tot soja kunnen uitgroeien, ook wel ‘Frankenstein soja’ genoemd. Het is gmo soja die bestand is tegen het giftige herbicide glyfosaat. Alles wordt platgespoten met deze giftige herbicide en enkel de soja van Monsanto overleeft. Gmo soja is niet hetzelfde als natuurlijke soja. Gmo soja kan zich niet meer vermenigvuldigen. Gmo soja bevat meer oestrogeenachtige stoffen (isoflavonen): slecht nieuws voor vrouwen die zwanger willen worden. En ook slecht nieuws voor mannen: gmo soja verlaagt het testosteronniveau meer dan gewone soja. En gmo soja bevat minder eiwitten dan natuurlijke soja.

4. Tofu wordt gemaakt met calciumsulfiet of magnesiumchloride

Om traditionele tofu te stremmen gebruikt men in China gypsum, beter bekend als gips (Parijse plaaster), dat voornamelijk calciumsulfiet bevat. De Japanners verkiezen nigari, meer bekend als epsomzout en voornamelijk bestaande uit magnesiumchloride. Zo wordt tofu calcium- of magnesiumrijk gemaakt. De originele sojaboon bevat op zichzelf weinig calcium of magnesium.

Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago