Suiker

Kokosbloesemsuiker heeft lage Glycemische index van 35

Wat is glycemische index (GI)?

GI van levensmiddelen is een classificatie op basis van het onmiddellijk effect van voedsel op de bloedsuikerspiegel. Met andere woorden hoe snel de koolhydraten uit voedsel worden opgenomen als glucose (suiker) in het bloed. Lees meer over GI in dit artikel.

Wat zijn koolhydraten en suikers?

Koolhydraten is de verzamelnaam van suikers, zetmeel, vezels… Meer over koolhydraten en suiker vind je in dit artikel.

Hebben we koolhydraten en suikers nodig?

Koolhydraten (waaronder suikers) geven ons energie en onze hersenen werken bijna uitsluitend op glucose (suikers). Een constante aanvoer van suiker is voor de hersenen en voor inspanningen die we doen zo belangrijk dat het lichaam suiker reserves aanlegt (glycogeen). Wat er gebeurt als we te weinig suikers eten lees je in dit artikel.

Mogen diabeten kokosbloesemsuiker gemaakt van 100% kokosbloesem eten?

Tegenwoordig mogen diabetici veel meer eten dan vroeger. Het blijft echter belangrijk om evenwichtig en gezond te eten. Kokosbloesemsuiker (bio kokos suiker) bevat overwegend trage suikers en kunnen deel uit maken van een dieet waar ook andere koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten aan bod komen. Lees verder over kokosbloesemsuiker en diabetici in dit artikel.

Kokosbloesemsuiker heeft lage Glycemische index van 35

Wat is glycemische index (GI)?

GI van levensmiddelen is een classificatie op basis van het onmiddellijk effect van voedsel op de bloedsuikerspiegel. Met andere woorden hoe snel de koolhydraten uit voedsel worden opgenomen als glucose (suiker) in het bloed..

GI index vertelt ons niet hoeveel koolhydraten er in voeding zitten maar alleen over de snelheid waarmee ze verteerd worden. Voedsel met koolhydraten (waaronder suikers) die tijdens de vertering snel afbreken, bezit een hoge GI.. Voedsel met koolhydraten (waaronder suikers) die langzaam afbreken en geleidelijk glucose (suiker) vrijlaten in de bloedsomloop, bezit een lage GI. De snelheid waarmee koolhydraten (waaronder suikers) in het mond-maag-darmkanaal verteerd worden, heeft belangrijke gevolgen voor diabetici, atleten, obesitas en humeur-en vitaliteitsschommelingen tijdens de dag. De GI is in 1981 ontwikkeld geworden door Dr. David Jenkins, professor voedingsleer aan de universiteit van Toronto als hulpmiddel om te bepalen welke voedingsmiddelen het best geschikt zijn voor diabetici.

--

Wat zijn koolhydraten en suikers?

Koolhydraten is de verzamelnaam van suikers, zetmeel, vezels… De hersenen leven op glucose suiker. De glycogeen voorraad is glucose suiker. Dat is een enkelvoudige suiker die in voeding aanwezig is in allerlei koolhydraten en daaruit verder verteerd wordt. Dit proces kan afhankelijk van welk voedsel snel of traag geschieden. De glucose komt ofwel sneller of trager in het bloed terecht. Geeft met andere woorden snel energie (hoge GI) of een meer gespreide energie (lage GI).

Kinderen en volwassen die last hebben van dips, zwaarlijvigen die minder willen wegen en diabetici dienen voeding met lage GI te verkiezen. Sporters kunnen met koolhydraten met zowel hoge als lage GI baat hebben afhankelijk van de situatie.

Duursporters hebben voordeel met koolhydraten in hun voeding met een lage GI, bij krachtinspanning daarentegen en bij korte en snelle bewegingssporten zijn koolhydraten met hoge GI nuttig. Na sporten zijn koolhydraten met lage en hoge GI aanbevolen voor het herstel van energie en spierweefsel.

--

Hebben we koolhydraten en suikers nodig?

Koolhydraten (waaronder suikers) geven ons energie en onze hersenen werken bijna uitsluitend op glucose (suikers). Een constante aanvoer van suiker is voor de hersenen en voor inspanningen die we doen zo belangrijk dat het lichaam suiker reserves aanlegt (glycogeen). Als we té weinig beschikbare suikers voorhanden hebben, gaat het lichaam spiermassa afbreken om glucose te vormen (ketonen)….

Wie deed de test van kokosbloesemsuiker?

Het “Filippijnse Onderzoek Instituut voor Levensmiddelen en Voeding” (Philippine Food and Nutrtion Research Institute) heeft ontdekt dat kokosbloesemsuiker een lage GI van 35 heeft. Test werd uitgevoerd op 10 personen met de kokosbloesemsuiker (bio kokos suiker) van de cocos nucifera.

Hoe werd de glycemische index (GI) van kokosbloesemsuiker bepaald op slechts 35?

  1. Men geeft een testpersoon 50g kokosbloesemsuiker koolhydraten.
  2. Tijdens de volgende 2 uur worden er bloedstalen genomen, het eerste uur om het kwartier en daarna om het half uur via vingerprik (Vacutainer)*
  3. Het bloedsuikergehalte wordt weergegeven in een grafiek.
  4. Deze curve wordt vergeleken met de curven respons en waarden van 50g glucose
  5. Men doet deze test met 10 testpersonen en nam het gemiddelde.

* Vervolgens werd een gekoelde Effendorf Centrifuge gebruikt om het serum te scheiden van het bloed, dezelfde dag werd met behulp van Clinical chemistry analyzer en na calivratie van de glucose standaard (Glucofix Reagent1 van Manarini Diagnostics) de glucose peil gemeten.

Glycemische index (GI) en weetjes

  1. Vet in voeding of maaltijd verlaagt de glycemische index (GI)
  2. Zetmeel (bvb stokbrood) bevat meer glucose moleculen dan sucrose (normale suiker)
  3. Bewerken of raffineren van voedsel verhoogt glycemische index (GI)
  4. Vezels verlagen de GI
  5. Voeding met hoge GI zijn pureeaardappelen (GI 70), frietjes (GI 75) , stokbrood (GI 95), glutenvrij brood (GI 90), watermeloen (GI 72), rozijnen (GI 65), couscous (GI 65), vanillewafels of droge koeken (GI 77), cornflakes (GI 85), pastinaak gekookt (GI 97), pompoen gekookt (GI 75), sportdranken (GI 70 à 80), witte suiker (GI 65), gedroogde dadels (GI 95), druivensuiker/dextrose/glucose (GI 100 en wordt als referentiewaarde genomen)
  6. Lage GI betekent GI minder dan 55, Medium GI is 56 – 69, Hoge GI is 70 en meer.
  7. Kokosbloesem suiker heeft een lage GI van 35. Opgepast palmsuikers en kokosbloesemsuikers worden vaak gemengd met riet of maltsuikers hetgeen een zachtere smaak geeft, de suiker goedkoper maakt maar die GI de hoogte injaagt.
    LET OP: gebruik alleen biologische kokosbloesemsuiker van 100% kokosbloesem.

Mogen diabeten kokosbloesemsuiker gemaakt van 100% kokosbloesem eten?

Tegenwoordig mogen diabetici veel meer eten dan vroeger. Het blijft echter belangrijk om evenwichtig en gezond te eten. Kokosbloesemsuiker (bio kokos suiker) bevat overwegend trage suikers en kunnen deel uit maken van een dieet waar ook andere koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten aan bod komen;. Vele diabetici verenigingen raden voedsel met een lage GI aan. Op de verpakking en op deze site vind je de voedingswaarde van kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker is daarenboven rijk aan antioxidanten om diabeten beter te helpen beschermen tegen vrije radicalen. Kokosbloesemsuiker (bio kokossuiker) is lactosevrij, cholesterolvrij, glutenvrij en bevat geen allergenen uit de EFSA-lijst.

Kokosbloesemsuiker: lage glycemische index test resultaten
Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago