Vitamine D

Wat kiezen: vitamine D2 of vitamine D3?

Wat kiezen: vitamine D2 of vitamine D3?

Vitamine D3 wordt vaak chemisch nagebootst. Veruit de meeste vitamine D3 op de markt is chemisch nagemaakt.
Dierlijk komt  vitamine D vaak via extractie van levertraan (vet uit de levers van vissen) of via allerlei dierlijk vet of wolvet met ultraviolet licht te bestralen. Het probleem met dierlijke vitamine D3 is vervuiling door vetoplosbare pesticiden en zware metalen. Ook vette vissen zoals haring, meerval, forel, tonijn, paling, sardines, makreel en zalm bevatten vitamine D3, maar ook zware metalen en toxische stoffen zoals hormoonontregelaars. Supplementen van vitamine D3 bevatten vaak deze toxische stoffen. Plantaardige vitamine D2 komt voor in niet gekweekte wilde paddenstoelen, kaas en eierdooier.

Vitamine D3 zou efficiënter zijn dan vitamine D2 (plantaardig)? Toch niet!

Velen roepen dat vitamine D3 (dierlijk) beter opgenomen wordt dan vitamine D2 (plantaardig). Wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar tegen. Bijvoorbeeld: een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het Journal Clinical Endocrine Metabolism uit 2008 (93: 677-681) stelt duidelijk: 25ug vitamine D2 dagelijks is even effectief als 25ug vitamine D3, om het serumniveau vitamine D (25-hydroxyvitamine D) op peil te houden en dit had geen negatief effect op het bloedniveau 25-hydroxyvitamine D3. Conclusie van het onderzoek: vitamine D2 is even effectief als vitamine D3 om een gezond bloedniveau van 25-hydroxyvitamine D te handhaven of op peil te brengen (9).

--

Alhoewel wetenschappelijke onderzoeken elkaar tegenspreken, geven velen een beter opneembaarheid van D3. Maar de opname van vitamine D3 (dierlijk) gaat vaak gepaard met de opname van zware metalen, pesticiden, hormoonontregelende stoffen en andere toxische stoffen die zich in het vet van de dieren had opgeslagen. Geen pesticiden, geen zware metalen, geen hormoonontregelende stoffen of andere toxische stoffen bij vitamine D2 (plantaardig). De zogenaamd betere opname van vitamine D3 weegt niet op tegen de nadelen van de vervuiling in vitamine D3 (dierlijk). We kunnen dan gewoon wat meer vitamine D2 (plantaardig) opnemen en vrij blijven van vervuiling. En niet vergeten: vitamine D2 (plantaardig) is beter voor de vissen en milieu!

Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago