Onderschat de horeca de consument door kraanwater te serveren?

Volgens kenners is het soort water dat je drinkt bij je eten, bepalend voor de smaakbeleving. Hoezo? Water is toch gewoon water? Nou nee. Er zijn wel degelijk grote verschillen qua smaak, hardheid, samenstelling/ mineralengehalte en mondgevoel. In een restaurant kun je vaak niet kiezen uit een bepaald merk water. Biedt de horeca de consument een dienst door wél een transparante keuze te bieden tussen meerdere soorten flessenwater en al dan niet ‘behandeld’ drinkwater?

Smaakbeleving van water

De smaak van kraanwater varieert, al naar gelang de regio

De smaak van kraanwater hangt onder meer af van:

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

  • waar het water gewonnen wordt en hoe dit verwerkt is.
  • de hardheid van het water, die kan verschillen per regio
  • de samenstelling van kraanwater.

Het kan zijn dat je het kraanwater in Limburg (B) of Drenthe (NL) lekkerder vindt smaken dan in Antwerpen (B) of Noord-Holland (NL). Dat is mogelijk, omdat in elke regio of waterwingebied de samenstelling, hoeveelheid mineralen en hardheid van het water anders is. Hierdoor smaakt water uit een bepaalde regio bijvoorbeeld iets zouter. De aanwezige mineralen in de grondlagen – zoals natrium, kalium, calcium en magnesium – bepalen uiteindelijk de smaak van ons kraanwater.

Dit kan overigens heel subtiel zijn. De smaak van kraanwater is dus niet altijd hetzelfde, zoals dit wel het geval is bij natuurlijk mineraalwater. Daar blijft het mineralengehalte jaar in jaar uit hetzelfde.

Natuurlijk mineraalwater behoudt zijn smaak: bij elk merk, plat en bruisend water

Wanneer je in een restaurant om water vraagt, krijg je over het algemeen natuurlijk mineraalwater. Vaak is er echter geen keuze van de soort water, terwijl dat wel degelijk invloed heeft op je eten.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

De verschillende soorten en merken mineraalwater verschillen in smaak en smaakbeleving, al naar gelang het mineralengehalte en het soort mineralen waaruit het is opgebouwd. Bij natuurlijk mineraalwater is de samenstelling per merk altijd hetzelfde en weet je dus op voorhand wat je – per merk en bij zowel plat als bruisend water – kan verwachten qua smaak. Dit in tegenstelling tot kraanwater of bronwater.

Water drinken in restaurant

Zacht en rond mondgevoel versus zoutige metaalsmaak

Bepaalde merken mineraalwater met een laag gehalte aan mineralen hebben een zachter en rond mondgevoel, wat bijdraagt aan een optimale smaakbeleving van een maaltijd in een restaurant of thuis. Drink je water met een hoger mineralengehalte, dan kan de smaak van je eten veranderen, omdat het water al een bepalende smaak heeft, bijvoorbeeld zout en/of metaalachtig.

Bruisend of plat water versus koud of koel water tijdens je etentje?

  • bruisend water activeert je smaakpappillen en is daarom een goede starter.
  • Licht bruisend water is subtiel van smaak en combineert goed met het hoofdgerecht
  • Plat water neutraliseert, waardoor de smaak van bijvoorbeeld koffie beter tot zijn recht komt
  • (Te) koud water verdooft de smaakpapillen. Vermijd hierom ook een schijfje citroen in je water

Voor fijnproevers is het dus heel aangenaam om bewust te kunnen kiezen. Niet alleen voor een bepaald merk water, maar ook voor bruisend of plat water en zelfs de temperatuur van het water.

In de horeca kraantjeswater

Mag je in de horeca kraantjeswater aan de klant aanbieden?

Ja, dat mag, maar… volgens het Wetboek Economisch Recht (WER) moet de consument wel ingelicht worden over ‘de voornaamste kenmerken van het product’. Dit om misleiding te voorkomen. De consument moet dus weten dat hij kraantjeswater koopt in plaats van flessenwater. Zelfs wanneer het water gefilterd is en er gas aan is toegevoegd, blijft het verschillend van mineraalwater uit flessen. Dit hoort duidelijk op de menukaart aangegeven te zijn of anderszins gecommuniceerd te worden.

“We zagen deze zomer een mooi voorbeeld in Italië waar de fles vermeldde dat het om ‘gefilterd en koolzuurhoudend drinkwater’ ging. Geen mineraalwater of bronwater, maar drinkwater, kraantjeswater of leidingwater.  De klant weet dus vooraf wat hij koopt.”

Is zowel flessenwater als ‘behandeld’ drinkwater aanbieden een optie?

Jazeker! Met name Belgen blijken nogal te houden aan hun flessenwater, waarbij zelfs het merk mineraalwater van belang kan zijn. Je biedt de klant dus zeker een dienst wanneer hij de keuze heeft tussen één of meerdere merken flessenwater en ‘behandeld drinkwater’. Op die manier kan er zelfs met de prijs gespeeld worden. ‘Op restaurant of op café gaan’ wordt zo een totaalbeleving, door ‘zelfs simpel water’ een plek te geven in een meer verfijnde smaakbeleving (die het eigenlijk ook verdient). 

Kraantjeswater in de horeca

Bronnen:

Aanverwante artikelen over water:

  1. Gezond bergwater is nodig voor ons lichaam te zuiveren.
  2. Kraanwater of leidingwater wat tegenwoordig uit onze kraan komt, heeft niets meer te maken met levend bergwater dat energie geeft.
  3. Raw water = levend water
  4. Nitraat in drinkwater. Welk water bevat de minste nitraten?
  5. Ik drink geen kraanwater en daar zijn goede redenen voor!
  6. Laat de plastic fles staan! Voor milieu en gezondheid
  7. Is water met een zeer lage droogrest dood water?