Water

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water

Microplastics zijn inmiddels overal: ook in de diepste zeeën, de hoogste bergen en in de sneeuw van de Noordpool… De kleine deeltjes plastic zijn afkomstig van slijtage van synthetische kleding tijdens wasbeurten, maar ook aanwezig in cosmetica, tandpasta en scrubs. Via doucheputjes, afvoerputjes en wasmachines komen deze microplastics in het riool terecht, waarna ze na zuivering van de rioolwaterinstallatie in het grondwater zitten. Grotere stukken plastic afval, zoals flesjes en tasjes, vallen uiteen – tot minieme grootte – en drijven als een ‘plastic soep’ rond in de oceanen en zeeën en duiken ook weer op in ons drinkwater. Is water drinken uit de kraan nog wel veilig?

Microplastics in plastic waterflesjes: 90% was ‘besmet’

Recent werden in een onderzoek 259 plastic flessen uit negen landen en 11 merken getest door de universiteit van New York. 90% van deze waters bevatte microplastics. Van de 259 flesjes werd er maar in 17 flesjes geen plastic gevonden. Gemiddeld zaten er 325 microdeeltjes per fles met een uitschieter van 10 000 microplastic deeltjes. Voornamelijk polyproyleen, nylon en polythyleenereflalaat (PET) werden aangetroffen. Volgens Professor Sherri Mason die het onderzoek leidde kwam het merendeel vooral van de fles zelf, van de dop en van het bottelingsproces. ISGlobal, het gezondheidsinstituut van Barcelona deed in 2021 onderzoek naar de impact van plastic flessen op het milieu en vergeleek dit met kraantjeswater. De conclusie dat wegwerp plastic flessen (veel) slechter zijn voor het milieu dan kraanwater is niet verrassend.

--

Microplastic in drinkwater

Helaas komt in leidingwater microplastics voor. Orb Media onderzocht een groot aantal monsters van leidingwater en vond in 83% van die monsters microplastics. Het enige goede nieuws is dat kraanwater ongeveer 50% minder deeltjes bevat in vergelijking met water uit een plastic fles. Overigens worden van alle petflessen gemiddeld maar 3 van de 10 flesjes gerecycleerd. 7 van de 10 flesjes belanden dus ergens op de afvalberg of in de oceaan. Een goed idee is om plastic flessen te vervangen door bijvoorbeeld glazen flessen water met statiegeld. Er zijn fabrikanten van natuurlijk mineraal water in glazen flessen die geen microplastics bevatten. Microplastics zijn ernstig kankerverwekkend en verstoren onze hormonen. Bron afbeelding

5 gram microplastics per week door plastic in water… per persoon

Geschat wordt dat mensen jaarlijks tussen de 100.000 en 120.000 stukjes microplastic binnenkrijgen via lucht, voeding en drinken. Dat komt neer op zo’n vijf gram per week: vergelijkbaar met een bankpasje aan microplastics per week. Voor kinderen is dit tussen de 74.000 en 81.000 stukjes. Deeltjes kleiner dan 1 micrometer zijn in staat om binnen te dringen door celmembraan of in andere weefsels. Hoe kleiner, hoe groter de toxiciteit, want als ze door het celmembraan raken, werken de deeltjes en de innerlijke celstructuur op elkaar in, waardoor die beschadigd kan worden. Bij extern contact is dit niet het geval.

Bronnen:

--

Aanverwante artikelen over water:

  1. Gezond bergwater is nodig voor ons lichaam te zuiveren.
  2. Kraanwater of leidingwater wat tegenwoordig uit onze kraan komt, heeft niets meer te maken met levend bergwater dat energie geeft.
  3. Raw water = levend water
  4. Nitraat in drinkwater. Welk water bevat de minste nitraten?
  5. Ik drink geen kraanwater en daar zijn goede redenen voor!
  6. Laat de plastic fles staan! Voor milieu en gezondheid
  7. Is water met een zeer lage droogrest dood water?
Daniella Sloots

Share
Published by
Daniella Sloots

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago

De smaakbeleving van water

Onderschat de horeca de consument door kraanwater te serveren? Volgens kenners is het soort water…

2 jaar ago