Weerstand en Covid-19

8 giftige ingrediënten in desinfecterende handgels.

Desinfecterende handgels doen meer kwaad dan goed.
Wetenschappers en instituten waarschuwen. Desinfecterende handgels zijn giftig. Gewoon je handen wassen is meestal veel veiliger en even effectief. Wat zijn de 8 giftige stoffen in handgels? Vergif in handgels is aanmerkelijk gevaarlijker dan Covid-19. Handgels zijn mogelijk schadelijker dan het corona virus.

Methanol, Ethanol, Triethanolamine, Parfums, Natriumbenzoaat, Propylene glycol, Carbomeren en Triclosan in desinfecterende handgels zijn giftig

Wat zijn de 8 giftige stoffen in desinfecterende handgels?

  1. Methanol in handgels is giftig. Droogt de huid sterk uit. Het is toxisch en kan bij inslikken de dood veroorzaken.
    Functionarissen van het FDA Agency zeiden dat 81% van de huidige desinfecterende middelen (handgels) giftige methanol bevatten, ook wel bekend als houtalcohol. De chemische stof kan bij inslikken blindheid en de dood veroorzaken.
    “Methanol kan de huid uitdrogen, een droge huid veroorzaken en kan leiden tot dermatitis in het getroffen gebied. Het grootste probleem met methanol is dat het door de huid wordt opgenomen en kan resulteren in toxische niveaus van deze chemische stof, ” vertelde Dr. Michael Dannenberg, de voorzitter van de dermatologie in het Huntington Hospital in Pasadena, Californië, aan Healthline.
    “Methanol toxiciteit kan het gevolg zijn van inname of absorptie via de longen (d.w.z. het inademen van methanol dampen) of absorptie via de huid. Opname via de huid kan voor iedereen een probleem zijn, maar jonge kinderen lopen hier het grootste risico op ” zei hij.
    Symptomen van methanolvergiftiging zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, hoofdpijn, zwakte, visuele stoornissen en bewustzijnsverlies.
  2. Ethanol in handgels is giftig. Kankerverwekkend en ethanol vermindert onze vruchtbaarheid.
    Vele handgels bevatten 70% ethanol. Ethanol is een giftige en kankerverwekkende stof. bronnen:  SZW-lijst kankerverwekkende stoffen en alcohol en kanker, stichting tegen kanker (kanker.be)
    Tijdens het werken met ethanol wordt de gevaarlijke stof vooral via de huid en de longen in de bloedbaan opgenomen. Blootstelling aan ethanol kan leiden tot kanker. Hiernaast kan het ook zorgen voor verminderde vruchtbaarheid en mogelijk effect hebben op de ontwikkeling van het nageslacht.
    Alcohol Denat (>70%), Deze harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan. De huid wordt hierdoor gevoeliger voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen.
    In de meeste gevallen is het wassen van je handen met water en zeep sowieso beter dan het gebruik van hand desinfecterende middel zoals handgels. Gebruik geen handgels.
  3. Triethanolamine in handgels is giftig. Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA) zijn kankerverwekkend.
    DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.
    De Nederlandse consumenten bond:“Deze stof staat op een lijst met ingrediënten die alleen in cosmetica mogen zitten onder bepaalde voorwaarden. De stof kan in combinatie met sommige andere ingrediënten reageren waardoor het gevaarlijk kan zijn.”  
    Triethanolamine (Trolamine) kan nitrosaminen bevatten. Deze mogelijk carcinogene verbindingen kunnen ontstaan uit de secundaire aminen die in trolamine als onzuiverheid aanwezig kunnen zijn. De Europese Farmacopee stelt strenge eisen ten aanzien van de genoemde onzuiverheden. In Duitsland mag volgens wettelijke regelingen niet meer dan 2,5% trolamine worden verwerkt in dermatica.
  4. Parfums in handgels zijn giftig. Hoofdpijn, uitslag en duizeligheid zijn enkele symptomen van parfums.
    Parfums worden zo gecombineerd dat het lijkt alsof het product lekker ruikt, maar in werkelijkheid zijn het stuk voor stuk gevaarlijke chemicaliën!
    Een greep uit de problemen die deze stoffen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties… en ga zo maar door. Heel belangrijk is ook dat parfums, de chemische of natuurlijke, in verband gebracht wordt met hormoonverstorende eigenschappen.
    Natuurlijke parfums zijn in 95% van de gevallen een totaal misleidende naam. Zoals een natuurlijk parfum van kokos. Er zit geen gram kokos in, wel een chemische variant die erop lijkt.
  5. Natriumbenzoaat (benzoate) in desinfecterende handgels is giftig. Natriumbenzoaat veroorzaakt ontstekingen en kanker.
    De chemische stof benzoate kan de hormoonhuishouding verstoren en het immuunsysteem, centraal zenuwstelsel en de voortplantingsorganen aantasten. Deze chemische stof is sinds 2000 in de meeste Europese landen verboden. Ze kan via de poriën de huid binnendringen en vergiftiging veroorzaken. Dit chemische conserveringsmiddel kan een allergie veroorzaken.
    Vergis je niet! Natriumbenzoaat komt in de natuur niet voor. Maar benzoëzuur wordt in veel planten aangetroffen, waaronder kaneel, kruidnagel, tomaten, bessen, pruimen, appels en veenbessen. En dat is prima. Een grote zorg over het gebruik van natriumbenzoaat is het vermogen om zich om te zetten in benzeen, een bekend carcinogeen.

    Dierstudies suggereren dat natriumbenzoaat ontstekingsroutes in het lichaam kunnen activeren in directe verhouding tot de geconsumeerde hoeveelheid. Dit omvat ontstekingen die de ontwikkeling van kanker bevorderen (10).

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): een studie onder studenten die ADHD in verband bracht met een hogere inname van natriumbenzoaat in dranken. Het additief is in sommige onderzoeken ook in verband gebracht met ADHD bij kinderen.Oxidatieve stress: reageerbuisstudies suggereren dat hoe hoger de concentratie natriumbenzoaat, hoe meer vrije radicalen er ontstaan. Vrije radicalen kunnen uw cellen beschadigen en het risico op chronische ziekten verhogen.Allergieën: een klein percentage van de mensen kan allergische reacties krijgen – zoals jeuk en zwelling – na het nuttigen van voedsel of het gebruik van producten voor persoonlijke verzorging die natriumbenzoaat bevatten.
  6. Propylene glycol (PG, PPG-6) in handgels is giftig. Propylene glycol veroorzaakt allergische reacties en doet de huid vroegtijdig verouderen.
    Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine.  Het trekt beter in de huid dan glycerine en is goedkoper. Daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica en handgels. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Het zorgt voor vroegtijdige veroudering van de huid. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en allergische reacties veroorzaken, evenals netelroos en eczeem.

    Als je op een etiket PEG (polyethylene glycol) of PPG (polypropylene glycol) ziet staan, pas dan op: dit zijn aan propylene glycol (PG) gerelateerde synthetische stoffen.
    Bij inademing en inslikken kan deze stof leiden tot diarree, misselijkheid en overgeven. Tevens kan het opgenomen worden in de bloedbaan en zo nierschade, leverafwijkingen en DNA-schade veroorzaken. In de industrie is het dan ook verplicht dat werknemers die met deze stof werken, pakken, maskers en handschoenen dragen, terwijl de concentratie waarmee zij werken vaak lager is dan in cosmeticaproducten of handgels!
  7. Carbomeren in handgels zijn giftig. Carbomeren maakt de huid van de handen overgevoelig.
    Dit is een synthetisch zwelmiddel/ verdikkingsmiddel in crèmes, tandpasta, oogmake-up, badproducten en handgels. In handgels om de alcohol te verdikken tot een gel. Op die manier creëert men het gevoel dat je een heel aangename gel aan het gebruiken bent. Het is heel goedkoop, maar deze ingrediënten veroorzaken op termijn vaak een overgevoeligheid op de huid. Wordt aangeduid als bijvoorbeeld Carbomer 934-940-941, 980,1342,2020,Ultrez, Tr1-2 etc. Het kan oogirritaties veroorzaken en dient vermeden te worden.
  8. Triclosan in handgel is giftig. Triclosan vermindert het immuunsysteem en verhoogt de ontwikkeling van allergenen.
    Triclosan is een krachtige en veel gebruikte chemische bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het is een wit poeder met een lichte aromatische geur. Het is bijna niet oplosbaar in water, maar goed oplosbaar in ethanol en sterk basische oplossingen.

    Triclosan voorkomt en vermindert bacteriegroei. (Wat geen nut heeft bij een virus zoals Covid-19.) Deze producten worden aangeduid met de handelsmerken Microban of Sanitized. Triclosan dient in deze producten als conserveermiddel en geurbestrijder, niet om de gezondheid van de consument te beschermen.In de Verenigde Staten werd Johnson & Johnson beboet voor misleidende gezondheidsclaims en moest het bedrijf ongegronde gezondheidsclaims over Microban-producten intrekken. Triclosan heeft een nadelig effect op de samentrekkingskracht van spieren, zoals de hartspier en skeletspieren.Sommige onderzoekers vonden dat gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep en als zeep met triclosan. Uit resultaten van de onderzoeken bleek dat triclosan schadelijk is voor de gezondheid en een ernstige negatieve invloed kan hebben op het lichaam. Bij 75% van Amerikanen werd de synthetische stof tricloson aangetroffen in hun bloed, urine en in moedermelk. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem verzwakt. Door de zwakke(re) immuniteit begint men meer allergieën te ontwikkelen en wordt het menselijke organisme minder resistent voor invloeden van buitenaf.Het is aangetoond dat deze synthetische stof het hormoonstelsel verstoort. Dit schadelijke ingrediënt kan leiden tot onvruchtbaarheid, gewichtstoename en schildklierstoornissen. Het is ook schadelijk voor het milieu.

    Triclosan is bijzonder gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het verstoort de hormonale werking. Hierdoor wordt er minder zuurstofrijk bloed naar de foetus gevoerd. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij de ongeboren baby. In de EU bedraagt de maximale toegelaten hoeveelheid triclosan in producten 0,03 procent en 0,02 procent voor mondwater. We raden aan om alle producten die triclosan bevatten te mijden.

    Unilever: In 2015 is Unilever onder druk gestopt met het produceren van huidverzorgings- en reinigingsproducten met triclosan en het doel was om eind 2017 volledig te stoppen met het gebruik van triclosan en triclocarban.

    Desinfectant triclosan in bijvoorbeeld tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding ontregelen. Veelvuldig handen inwrijven met producten waar triclosan inzit is daarom nadelig voor de schildklierwerking.

 

Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

2 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

2 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

2 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago