Fermentatie zonder pasteurisatie helpt
Gevarieerd eten en drinken van niet gepasteuriseerde producten helpt ons aan diverse microben in ons lichaam. De aarde en zijn bewoners zijn met elkaar verbonden. Het overleven van soorten zoals de mens berust op biodiversiteit. Je lichaam is een ecosysteem dat pas goed functioneert als het diverse micro-organismen bevat. Wilde fermentatie kan daarbij helpen.
Dit is een fermentatieproces waarbij micro-organismen uit de omgeving worden opgenomen tijdens de fermentatie.
Doe je dit thuis, dan worden huis-organismen opgenomen in je spijsverteringskanaal. Samen zijn we sterk. Enkele vijandige organismen moeten opboksen tegen een leger diverse micro-organismen.
Nobelprijswinnaar Elie Metchnikoff onderzocht 100-jarigen in de Balkan die rauwe yoghurt aten. Ze concludeerde dat de lactobacillen van levende yoghurt het leven van deze mensen verlengde en het risico op infectieziekten verminderde.
Vandana Shiva, de Indiase activiste, verzet zich stevig tegen geïndustrialiseerde voeding en tegen lege voeding die volledig gehomogeniseerd is. Het is tijd, zegt ze, dat we het heft in eigen handen gaan nemen. Wilde fermentatie kan daarbij helpen.
Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…
Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…
Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…
Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…
Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…
Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…